Etusivu Arkisto Toimitus Haku Tilaus Yhteistyössä Elintilaa!-kirjoituskilpailu In English
 
  Unelma rajattomasta kasvusta. Antti Leikas, Chris Anderson, Pitkä häntä

Aikakauslehti
www-artikkelit

Unelma rajattomasta kasvusta

Antti Leikas

Paikoilleen pysähtynyt yritys on terminaalipotilas, vannovat strategiakonsultit. Vain jatkuvan kasvun strategia pitää yrityksen hengissä. Kasvutilaa ovat perinteisesti tarjonneet kaksi dimensiota: aika ja paikka. Sähköisen tiedonsiirron myötä on syntynyt kolmas dimensio, joka tuntuu ylittävän edelliset. Internetin markkinapaikat ovat tarjonneet 1990-luvun puolivälistä huikeita mahdollisuuksia erityisesti niille yrityksille, joiden kauppatavara on aineetonta tai vähintään helposti liikuteltavaa. 1990-luvun loppuun asti nämä yrityksen tahkosivat valtavia tappioita – tämä vuosituhat on näyttänyt, että sähköisillä markkinoilla voi tehdä tulosta. Markkina-analyytikkoja tilanne kutkuttaa, sillä parhaimmillaan sähkötorilla haisee helppo raha.

Chris Andersonin Pitkä häntä on mielenkiintoinen ja kiehtova kuvaus siitä, kuinka sähkötori kasvattaa tuotteiden elinkaarta ja jopa synnyttää kokonaan uusia tuotteita – sellaisia, joita perinteisten vähittäiskaupan jakeluketjujen aikaan kenenkään ei olisi kannattanut kehittää ja valmistaa. Anderson näkee ja kirjoittaa tarkasti. Mutta hänen analyysissään häiritsee piilevä sokeus, joka paljastuu toistuvissa ilmaisuissa 'rajattomat mahdollisuudet' tai 'rajattomat markkinat'. Olisi hyvä pitää mielessä, että 'rajaton' on täysin eri asia kuin 'suuri määrä', ja täysin eri asia kuin jopa 'valtavan suuri määrä'. Vaikka Internetillä on monta miljardia käyttäjää, määrä on silti rajallinen. Kun pitkä häntä kasvaa tarpeeksi, ollaan lopulta tilanteessa, jossa jokaisella maapallon ihmisellä on mahdollisuus tuottaa jotain myytävää jokaisen maapallon ihmisen ulottuville, eli tuotteiden valmistajia on yhtä paljon kuin ostajia. Lisäarvoa tämä markkina ei enää tuota muille kuin sähköisen markkinapaikan ylläpitäjälle. Jo paljon ennen tätä ollaan koettu se hetki, jossa esimerkiksi marginaalissa myytävän elokuvan katsojia on kerta kaikkiaan niin vähän, ettei elokuvan tekeminen ole millään lailla taloudellisesti järkevää. Kaikkea ei voida tuottaa talkoilla – jostain täytyy syntyä kansantalouksia pyörittävä lisäarvo.

Anderson on lähellä samaa virhepäätelmää, joka synnyttää silloin tällöin pyramidihuijauksena tunnettuja rahankeräysyrityksiä. Niin pitkään kuin pyramidin pohjalta löytyy uusia maksajia, kone pysyy käynnissä, mutta kun maksajat rajallisessa maailmassa loppuvat, loppuu rahakin.

Virheistään huolimatta Andersonin kirja on lukemisen arvoinen kaikille, joita sähköinen kaupankäynti kiehtoo. Kirja herättää ajatuksia sekä myyjissä että ostajissa. Internet on synnyttänyt monta talkootyöhön perustuvaa nerokasta liike-ideaa. Kaikki muu voi olla rajallista, mutta ei ideoiden määrä. •


 


Géla Babluanin ohjaaman 13 Tzametin suosiota lisäsi sen
leviäminen verkossa, laittomana kopiona. Nuorille tekijöille
netti on nyt paikka kasvattaa mainetta, joka poikii lisää töitä.