Etusivu Arkisto Toimitus Haku Tilaus Yhteistyössä Elintilaa!-kirjoituskilpailu In English
 
  Menneisyys palaa

Aikakauslehti
www-artikkelit


Kulttuurin ilmiöillä on historia. Tämän päivän tapahtumien juuret kiemurtelevat vuosikausia joka suuntaan. Kuinka asiat ovat muuttuneet? Onko kehitystä tapahtunut? Kaivamalla vanhoja numeroitaan Kaltio pyrkii antamaan lukijoilleen jonkinlaisia eväitä näille ajatuskuluille.

 

EILINEN
NYKYHETKEN
VALOSSA

 

Syyskuu 2006
Oulu - eurooppalainen kulttuurikaupunki

Kesäkuussa kulttuuriministeri Tanja Saarela valitsi Turun Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011. Valinta vahvistetaan tulevana talvena myös EU:n tasolla. Kaltion numerossa 4/2006 käsitellään laajasti tätä valintaa sekä Oulussa Oulu11-hankkeen ympärillä tapahtunutta keskustelua. Paavo J. Heinosen artikkeli nostaa keskusteluun useita tärkeitä aiheita, joista paikallinen johtava sanomalehti Kaleva ei ole osannut puhua.

Kuluneen vuoden aikana moni keskustelija esitti kysymyksen siitä, onko Oulu kulttuurikaupunki. Kaltiossa tähän kysymykseen annettiin vastaus jo kuusi vuotta sitten. Lehden numerossa 4/2000 Heikki Kortti kirjoitti kolumnin tästä absurdista aiheesta, ja vieläpä lähes samalla absurdilla otsikolla. Tuulikki Karjalainen puolestaan pohti 1990-luvun kulttuuripolitiikan muutoksia Itä- ja Pohjois-Suomessa lehden numerossa 2/1999.

Lue Heikki Kortin kolumni 'Vielä kerran - onko Oulu kulttuurikaupunki?' (Kaltio 4/2000) >>

Tuulikki Karjalaisen artikkeli 'Mistä löytyy suunta kulttuuripolitiikkaan' (Kaltio 2/1999) >>  

 

Toukokuu 2006
Taide-elämä pohjoisessa

Viimeisistä Arktisen hysterian päivistä tuli männä talvena kuluneeksi 30 vuotta, minkä iän kunniaksi Kaltiossa 2/2006 onkin julkaistu artikkeli aiheesta. Mutta toki Arktinen hysteria huomioitiin lehdessä jo festivaalin elon aikana 70-luvulla. Helmikuussa 1973 mytös Kaltio julkaisi kolmansilla Arktisen hysterian päivillä syntyneen Taidepoliittisen muistion, joka oli laadittu Tasavallan Presidentti Urho Kekkosen silmiä varten. Muistion allekirjoitti kuusi Oulun kulttuurielämän vaikuttajaa Eeli Aallosta Iikka Vuotilaan.

Mitkä asiat tuolloin koettiin muutosta vaativiksi? Ovatko puitteet kolmessakymmenessäkolmessa vuodessa lainkaan parantuneet? Lue, mitä epäkohtia pohjoissuomalaiset taide-elämän edustajat esittivät Tasavallan Presidentille korjattaviksi vuonna 1973.

Taidepoliittinen muistio Tasavallan Presidentille, Kaltio 1/1973 >>

Muualla verkossa: OULU11 -kulttuuripääkaupunkihankkeen korisivuilta ladattavissa Oulun kulttuuripääkaupunkihakemus (vasemmassa valikkopalkissa, pdf-tiedosto, 7 MB) >>  


 

Huhtikuu 2006
Oulu ja Islam

Kuluvan vuoden helmikuussa Kaltion verkkolehti herätti joissain piireissä pahennusta julkaisemalla Ville Rannan politiikkaa ja uskontoa käsittelevän sarjakuvan. Lehden päätoimittaja Jussi Vilkunalle annettiin pikapotkut, koska hän ei suostunut taipumaan Kaltio ry:n hallituksen painostukseen poistaa lehdestä sarjakuvaa, johon Ranta oli piirtänyt myös profeetta Muhammedin.

Kaikkein kiihkomielisimmät leimasivat Ville Rannan ja hänen myötään myös sarjakuvan julkaisseen lehden rasistisiksi. Kaltiota on kuitenkin turha syyttää tuon kaltaisesta suvaitsemattomuudesta. Tästä yhtenä osoituksena on sekin, että Kaltio on Vilkunan päätoimittajakaudella halunnut kertoa lukijoilleen paikallishistorian ja länsimaisen korkeakulttuurin lisäksi myös vähemmistö- ja alakulttuurien elämästä ja erityispiirteistä. Joulukuussa 2001 lehdessä julkaistiin artikkeli Oulun islamilaisesta yhteisöstä. Tässä yhteydessä on hedelmällistä tutustua myös Kaltion artikkeliin tammikuulta 2001, joka käsittelee lestadiolaisuutta myös sen poliittisessa merkityksessä.

Lue Heikki Kortin artikkeli 'Islamilainen Suomi' (Kaltio 6/2001) >>

Aini Linjakummun artikkeli 'Lestadiolaisuus suomalaisena ääriliikkeenä' (1/2000) >>

Lue myös (muualta Internetistä) Ville Rannan kohun herättänyt sarjakuva 'Muhammed, pelko ja sananvapaus' (uuteen ikkunaan) >> tai vaihtoehtoisesti täältä >>

Vt. päätoimittajan kommentti Ville Rannan Muhammed-sarjakuvasta > 


 

Joulukuu 2005
Teatteri: järjetöntä paskanheittoa vai oivaltavaa yhteiskunnallisuutta?

Teatterinjohtokeskustelua on käyty kuluvana vuonna Oulussa kärkevämmin kuin pitkiin aikoihin. Kaupunginteatterin näyttelijäyhdistyksen suhde 2006 väistyvän johtajan kanssa on näyttäytynyt tulehtuneena, eikä uuden johtajan valinta ole ollut sen rosottomampi prosessi.

Kaltiossa käytiin jopa kunnianloukkauskanteen harkintaa herättänyttä väittelyä teatterista ja sen merkityksestä keväällä 2002. Keskustelun kirvoitti Kivi-elokuvan tiimoilta tehty ohjaaja Jari Halosen haastattelu, jossa Halonen sivusi kyseenalaistakin huomiota vuonna 1987 herättänyttä Jumalanteatteri-projektia. Virinneeseen keskusteluun osallistuivat Halosen lisäksi Oulun kaupunginteatterin entinen johtaja Jussi Helminen sekä Rovaniemen teatterin johtaja Ahti Ahonen.

Keskustelun herättänyt artikkeli 'Jumalainen Kivi' (Pasi Nyyssönen)  >>

Jussi Helminen: 'Historiaa uusiksi' >>
Ahti Ahonen: 'Ja krapulapaskat'    >>

Jari Halosen vastaus Helmiselle ja Ahoselle >>