Pienelokuvatuottajien mahdollisuudet saada elokuviaan laajempaan levitykseen ovat Suomessa tällä hetkellä varsin rajalliset. Tuottajaryhmillä ei useinkaan ole tarvittavaa rahoitusta yritystason www-sivutilojen hankkimiseen tai kotisivujensa sijoittamiseen riittävän nopeiden yhteyksien taakse, eikä nykyisistä televisiokanavista yksikään enää ota pientuottajien töitä näytettäväkseen.
Tampereen lyhytelokuvafestivaalit ovat yksi harvoista pienelokuvantekijöiden keinoista saada vähintään yksi teatteriesitys töilleen, mutta ymmärrettävästi ainoan vuotuisen suuremman lyhytelokuvafestivaalin esityskapasiteetti on rajallinen eivätkä siellä näytettävät lyhytelokuvat tavoita järin suurta yleisöä.
Parin vuoden takainen kotimaisen television indiekanavabuumi jäi lyhyeksi pienelokuvan kultakaudeksi, kun muutaman vuoden toimineet kanavat sammuivat yksi kerrallaan. Sekä Moontv (1997-2003) että ATV (1999-2002) kokivat tylyn kohtalon: edellinen asetettiin konkurssiin ja toinen potkittiin ulos HTV:n kaapeliverkosta maksamattomien laskujen takia. Niin Moontv kuin ATV:kin ottivat ennakkoluulottomasti esitettäväksi suomalaisia pienelokuvatuotantoja laidasta laitaan. Moontv:llä oli parhaina aikoinaan useita ohjelmia eri pienelokuvagenreille.
Laajemmalle yleisölle hieman tuntemattomampi OUBS (Otaniemi Underground Broadcasting System) on toiminut jo vuodesta 1983 saakka, mutta kanavan TV-lähetys on näkynyt vain tarkasti rajatulla alueella Espoossa. Nykyään OUBS näkyy myös Internetissä osoitteessa www.oubs.fi. Otaniemen teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan hallinnoima OUBS tuottaa ja lähettää pääsääntöisesti kaiken ohjelmansa itse, mutta ohjelmiston luonne on hyvin lähellä monien pienelokuvatuottajien töitä. Lisäksi OUBS vastaanottaa tekijänoikeusvapaita töitä myös ulkopuolisilta tuotantoryhmiltä.
Moontv:n lopetettua toimintansa kesällä 2003 yhdeksi tärkeimmistä suomalaisen pienelokuvan levityskanavista on noussut Internet-yhteisö Pixoff (www.pixoff.net). Ilmainen mutta rekisteröitymisen vaativa Pixoff tarjoaa Internetissä 24 tuntia vuorokaudessa jo yli 300 lyhytelokuvaa, joiden kestot vaihtelevat muutamasta minuutista tuntiin. Pixoff tarjoaa elokuvantekijöille paikan, jossa he voivat julkaista töitään, ja samalla elokuvaharrastajat voivat katsella ja keskustella niistä. Tekijät säilyttävät täydet oikeudet kaikkiin töihinsä, mutta toisaalta he eivät saa myöskään korvauksia niiden esittämisestä. Elokuvien katsojilla puolestaan ei ole mahdollisuutta tallentaa elokuvia omalle tietokoneelleen. Yhteisöllisen palvelun lisätarkoituksena on luoda verkostoja tekijöiden välille sekä tarjota foorumi myös muunlaiselle avoimelle keskustelulle pienelokuvasta.
Pixoff alkoi AVEK:in ja Provisual Oy:n yhteisenä hankkeena. Sen tukijoiksi on liittynyt edustava joukko yrityksiä ja yhteisöjä: listalta löytyvät muun muassa Nokia, POEM, Kauppa- ja teollisuusministeriö, Opetusministeriö sekä Mediakeskus Lume. Toukokuun lopussa Pixoff on laajentunut myös digitelevision puolelle, kun uusi suomalainen digikanava Viisi teki sopimuksen Pixoffin kanssa viikottaisen elokuvamakasiinin lähettämisestä.
Toinen kotimaisille pienelokuvaharrastajille tärkeä nettiyhteisö on tamperelaisen Trash Videon ideoima ja ylläpitämä Findieleffat.org (www.findieleffat.org), joka on Pixoffin kaltainen elokuvantekijöiden ja -harrastajien yhteinen foorumi. Vaikka Findieleffat.org ei jakelekaan elokuvia, on se silti erittäin suosittu nimenomaan tiedotus- ja keskustelukanavana. Findieleffat.orgin listoilta löytyy heinäkuussa 2004 tiedot 113 suomalaisesta pienelokuvien tuotantoryhmästä. Sivusto tarjoaa myös teknisiä artikkeleita elokuvantekijöille, elokuva-arvosteluja, julkaisu- ja muita uutisia, sekä erittäin laajan keskustelualueen.
Kotimaisia pienelokuvien jakelukanavia tarvittaisiin kipeästi lisää. Vaikka elokuvia levitetään Internetissä Pixoffin lisäksi tuottajaryhmien omien kotisivujen kautta, erityisesti television puolella olisi tarpeen Moontv:n tapaan laajalti näkyvä ja sisällöllisesti ennakkoluuloton kanava, jonne aihealueiltaan ja tekniseltä tasoltaan kovasti vaihtelevat tekijät voisivat lähettää elokuviaan laajemman yleisön nähtäväksi.
Koska pienelokuvien tekijöitä on paljon, myös levityskanavien voidaan ennustaa kehittyvän jossain vaiheessa paremmalle tasolle. Pixoffin kaltaiset tekijäyhteisöt saattavatkin toimia tulevien jakelukanavien esiasteina. Toiseksi lähiaikojen kehityskelpoiseksi linjaksi voi muodostua alan oppilaitosten www-sivustot, mikä edellyttää kuitenkin nykyistä näkemyksellisempää panostusta oppilastöiden levitykseen oppilaitoksilta ja niitä ylläpitäviltä tahoilta.
Myös digitelevision yleistyminen saattaa helpottaa pienelokuvantekijöiden tilannetta. Nykyisellään suomalaiset pienelokuvantekijät ovat laaja, mutta marginaaliin ajettu ryhmä, jonka on äärimmäisen vaikea saada tuotoksiaan muun kuin aiheeseen jo vihkiytyneen yleisön nähtäville.
Heikki Kortti