Sarjakuva aiheuttaa jälleen närää. Suomen puolustusvoimat on uhannut oikeustoimilla Limingan taidekoulua ja siellä opiskelevaa Johannes Rojolaa.
Limingan sarjakuvalinjan opiskelijoilta viime vappuna ilmestyneessä Lisko-lehdessä Johannes Rojolan, 21, valokuvasarjakuva ottaa kantaa puolustusvoimien viimekeväiseen mainoskampanjaan saada nuoret kiinnostumaan armeijasta työpaikkana." Puolustusvoimain mainoskampanjassa kehotettiin: "Tee työtä, jolla on tarkoitus.
Rojola on työssään käyttänyt valokuvia silvotuista vartaloista ja katkaistuista päistä. Kuvien yhteyteen hän on lisännyt tekstin: "Olitko koulussa se joka piti preparoinnista? Katso avoimet työpaikat sekä koulutus- ja uramahdollisuudet www.mil.fi." Sarjakuvassa on puolustusvoimien logo, josta leijonalta on poistettu miekka jalkojen alta ja leijona hymyi-lee toisin kuin alkuperäisessä. Logon alle Rojola on lisännyt sanan "Puolustusvoimat" ja mainoskampanjan tekstin: "Tee työtä, jolla on tarkoitus."
Elokuun puolivälissä Limingan taidekoulun rehtori Ari Karvonen kertoi kesälomalta palanneelle Rojolalle, että Suomen puolustusvoimat on tehnyt rikosilmoituksen sarjakuvasta ja poliisi tutkii juttua. Puolustusvoimat pitää tapausta tekijänoikeusrikkomuksena.
Syyskuun puolessa välissä rehtori Karvonen kehotti Rojolaa soittamaan puolustusvoimain pääesikuntaan kenraalimajuri Esa Tarvaiselle. Pääesikunnan henkilöstöpäällikkönä toimiva Tarvainen kysyi Rojolalta, aikooko Rojola jatkaa tällaista linjaa vai jääkö tapaus ainutkertaiseksi ja oliko teko tarkkaan harkittu vai hetken mielijohteesta tehty. Hän oli myös kysynyt Rojolan taloudellista tilannetta, johon Rojola oli todennut, että eihän se opiskelijalla kovin häävi ole. Tarvainen oli kummisetämäisesti todennut, että Rojola ei varmaan sitten halua tehdä asiasta oikeusjuttua, johon Rojola oli myöntynyt.
Jounalistiliiton lakimies Lauri Kerosuo kertoo, että Rojola ei ole rikkonut lakia tekijänoi-keudesta sarjakuvallaan. Puolustusvoimain aihetta on käytetty osana itsenäistä taideteosta, mikä on kansalaismielipiteen ilmaisuna ehdottomasti sallittua. Kerosuon mukaan puolustusvoimat on yrittänyt käyttää syytettä tekijänoikeusrikkomuksesta sananvapauden rajoittamiseksi.
Rojola itse näkee esille nousseen tekijänoikeusrikoksen puolustusvoimien verukkeena ja painostuskeinona saada varoitettua tekijää. "Sarjakuva pyrkii herättämään ihmiset ajattelemaan, että tätähän tämä viime kädessä on", Rojola toteaa. Samaa jälkeä suomalaisten käyttämät aseet tekevät kuin muidenkin.
Lisko-lehden vastaavana päätoimittajana olleeseen taidekoulun opettaja Keijo Ahlqvistiin ei ole oltu skisman johdosta yhteydessä. Rehtori Karvonen ei halua kommentoida jupakkaa, toteaa vain, että asia on käsitelty kansanopiston johtokunnassa ja sovittu asianomaisten tahojen kanssa.
Jäljelle jääneet Lisko-lehdet lyötiin taidekoulun roskakoriin. Puolustusvoimain pyrkimys vaikuttaa Limingan taidekoulun linjaan on kolmas suomalaiseen sarjakuvaan kohdistunut sensuuriyritys viimeisten vuosien aikana. Kaksi vuotta sitten Kemin kaupungin taholta vaadittiin sarjakuvakustantamo Aseman julkaisusta "Viime vuonna Kemissä" neljä Kemi-vastaiseksi koettua ruutua muutettavaksi (Kaltio 6/02). Viime kesäkuussa Oulun läänin taidetoimikunnan taholta vaadittiin Ville Rannan "Prologia Oulussa" poistettavaksi Kaltion verkkolehdestä (www.kaltio.fi).
Jussi Vilkuna