Paitsi, että viimeisimmän Newsweekin kansikuvaksi oli valittu Baabelin torni, idea, joka mitä ilmeisimmin oli saatu edellisestä Kaltiosta (5/98), esiteltiin lehdessä mielenkiintoista tietoa Euroopan Unionin maista.
Suomalaisten miesten odotettavissa oleva elinikä on jaetulla toisella sijalla, lyhyydessään. Suomalaisilla on eniten tilaa ympärillään ja työttömyys on kolmanneksi suurinta Italian ja Espanjan jälkeen. Onneksi tappajainflaatiota on hyvin vähän Suomessa.
Hätkähdyttävintä lehdessä oli kuitenkin kartta, jonka mukaan Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi olivat nousseet vauraudessaan Euroopan keskiarvolukuihin. Pohjois-Suomen maakunnista ainoastaan Kainuu jäi edelleen alle keskiarvon.
Meillä menee taloudellisesti hyvin - syyt on olla iloinen.
Tilastokeskuksen tietojen mukaan kuluvan vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana on Kainuusta ja Lapista muuttanut pois pienen pitäjän verran väkeä, yli 2700 henkeä. Muuttovauhti on ollut jo vuodesta 1996 lähtien kaksinkertaista vuosikymmenen alkuun verrattuna. Pohjois-Suomessa on lukuisia kuntia, joissa kolmannes työikäisistä on työttöminä ja laajoja alueita, joissa nuorin asukas on 50-vuotias tai vanhempi.
Syksyn ensimmäisenä kireänä pakkaspäivänä, toisena marraskuuta, joukko pohjoissuomalaisia ja eteläsuomalaisia vaikuttajia kokoontui Kemin teatteriin Pohjois-Suomen tulevaisuusfoorumiin. Puhujista ministeri Jouko Skinnari (SDP) antoi ymmärtää, että pohjoisen muuttoliike ei välttämättä ole huono asia. Pohjoissuomalaisen maaseudun tyhjeneminen on ilmeisesti valtioneuvoston tasolla hiljaisesti hyväksytty tosiasia.
Missä piilee totuus pohjoissuomalaisesta hyvinvoinnista?
Kaltio kysyy Oulun läänin maaherralta, Eino Siuruaiselta, lääkettä Pohjois-Suomen ongelmiin - pelastaako polis vai pako Pohjois-Suomen.
Oletteko muuten kuulleet, että Valio ja Medipolis tuotekehittelevät pelastajabakteereita sisältävää jouluglögiä?
Ensi vuoden numeroissa lisää pohjoissuomalaisia tulevaisuuden kauhukuvia, apokalyptisia (ks Kaltio 6/97) ja tavallisempia, ja unelmia paremmasta elämästä.