Pörssi ei ole luonnonvoima


Yhdysvalloissa on vastikään ensimmäisen kerran kokeellisesti todistettu, että väkivaltapelien pelaamisella on pelaajien aggressioita lisäävä vaikutus. Erityisen hyviä oppijoita ovat lapset ja nuoret, mutta aikuisillekin väkivaltapelit tarjoavat tutkijoiden mukaan tehokkaan oppimisympäristön aggressiiviseen käyttäytymiseen (HS 5.5.).
Lisääkö korostunut rahakeskeinen "menestyksen" maailmankuva - rahan päivittäinen ajatteleminen - vastaavasti ihmisen itsekeskeisyyttä, itsekkyyttä ja omistamisenhalua? Uskoisin niin. Siksipä vastustan pörssiksi kutsuttua ilmiötä ja ennen kaikkea sen lietsomaa rahakeskeistä arvoilmapiiriä. Sitä, että minun tulisi päivittäin miettiä montako miljoonaa markkaa menetän, kun en ole sijoittanut pörssiin. Vastustan myös yksioikoistunutta menestyksen käsitettä ja ylikorostunutta ihmisarvon sitomista rahaan.
Pörssilaitoksen synty liittyi teollistumiseen ja kaupankäynnin kehittymiseen. Osakeannein kerätyillä pääomilla on ollut merkitystä pääomavaltaisille yrityksille, erityisesti teollisuudelle investointien rahoitukseen.
Nykyisin suhteellisesti yhä suurempi osa tuotteista on kuitenkin aineettomia: informaatioteknologia- ja uusmediatuotteita, palveluita, kulttuuripalveluita, jotka eivät vaadi raskaita investointeja, ainoastaan ihmisiä tekemään.
Voisiko pörssijärjestelmä nykymuodossaan olla elinkaarensa loppuvaiheessa. Eikö uudessa informaation maailmantaloudessa syntyvä ylijäämä tulisi jakaa ennemminkin osallistumisen kuin jälkiteollisesti omistamisen kautta. Pörssihän ei jaa ylijäämää tasaisesti maailman väestölle, vaan ylijäämä kertyy vain sille muutamalle prosentille maailman väestöstä, jolla on liikaa jo ennestäänkin.
Pörssijärjestelmä voitaisiin kaataa myös kansalaisliikkeellä. Listataan internettiin ne yritykset, jotka eivät ole pörssinoteerattuja, josta ennen ostopäätöstä voisi tarkistaa onko yhtiö pörssinoteerattu vai ei. Myöhemmin tuotteisiin tietenkin merkittäisiin onko valmistaja pörssinoteerattu vai ei.
Markkinatalous, talousjärjestelmä joka salamannopeasti korjaa itseään ulkopuolisia uhkia kohdatessaan, tekisi korjaavan toimenpiteen, pörssi menettäisi merkityksensä ja syntyisi uusia osallistumisen kautta hyvinvointia jakavia toiminta- ja kilpailumalleja.
Kansalaisjärjestöissä ei täysin vielä olla ymmärretty internetin mahdollisuuksia. Linux ei ole tarjonnut välitöntä rahallista hyötyä monille sen alkuperäisistä kehittäjistä (välillistä kylläkin). On mielenkiintoista seurata sen nykyistä ja tulevaa menestystä, jota rakennetaan osallistumisella eikä omistamalla.
Väkivaltapelien ja pörssin pelaaminen ei siis ole hyväksi. Jännitystä saa elämäänsä lottoamalla, Esson baarin jassosta tai vaikka valoisana kesäyönä ajamalla liikenneympyrää väärin päin.

J  u  s  s  i     V  i  l  k  u  n  a

Kaltion pääsivulle