Kannessa: Njáhcu

Kannessa4/2024

Tämän numeron kansiteoksemme on still-kuva videoteoksesta ”Njáhcu”, joka on esillä Ánnámáretin ja Marja Viitahuhdan Bálvvosbáiki-näyttelyssä Saamelaismuseo Siidassa 29.9. saakka.

Bálvvosbáiki-näyttelykokonaisuuden (palvontapaikka) lähtökohtana ovat muusikko Ánnámáretin joiut. Teokset pohtivat, miten saamelainen maailmankuva ilmenee tässä ajassa. Sen mukaan ihminen on osa ympäristöään, ei sen omistaja vaan sen käyttäjä, joka ottaa huomioon menneiden sukupolvien perinnön ja säilyttää elämän edellytykset tuleville polville. Maa, kasvit, eläimet ja ihminen muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jonka osatekijät ovat riippuvaisia toisistaan.

Näyttelyn teoksia sekä Ijahis Idja -festivaalilla 16.8. julkaistavaa samannimistä albumia ovat Ánnámáretin ja Viitahuhdan lisäksi olleet luomassa muusikot Ilkka Heinonen (jouhikko) ja Turkka Inkilä (elektroninen musiikki). Työryhmä on syntynyt vuonna 2019 tuottamaan teosta Nieguid duovdagat – Dreamscapes, jossa Anna Näkkäläjärvi-Länsmanin joiut saivat uuden sekä visuaalisen että musiikillisen muodon työryhmän taiteellisen prosessin tuloksena. Jokaiselle albumin kappaleelle luotiin videoiden avulla visuaalinen vastineensa.

Ennen albumijulkaisua ja videosarjaa teoskokonaisuus esitettiin musiikkia ja videotaidetta sisältävänä konserttina. Vuoden kansanmusiikkialbumiksi sekä Etno Emma -ehdokkaaksi valittu Nieguid duov­dagat -albumi ilmestyi 2021. Bálvvosbáiki-albumin julkaisun yhteydessä elokuussa nähdään myös Viitahuhdan musiikkiin luomaa uutta videotaidetta.

Ánnámáret eli Anna Näkkäläjärvi-Länsman on Nuorgamista käsin vaikuttava saamelaisartisti. Näkkäläjärvi-Länsman on toiminut solistina, muusikkona ja opettajana monissa produktioissa saamelaismusiikin parissa.

Mediataiteilija Marja Viitahuhdan teokset ovat lyhytelokuvia, esityksiä, installaatioita, valokuvia ja kollaaseja. Viitahuhdan ja Sini Liimataisen Turun taideakatemian lopputyönä valmistunut, palkittu 99 vuotta elämästäni esitettiin Cannesin elokuvajuhlilla ja on sekä MoMA:n että Kiasman kokoelmissa.

Ilkka Heinonen on kansanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä soittiminaan jouhikko, G-violone ja kontrabasso. Heinonen on toiminut niin solistina kuin orkestereissakin myös nykymusiikin ja vanhan musiikin konserteissa ja projekteissa.

Turkka Inkilä on monigenreinen muusikko ja säveltäjä. Yhtyeensä Tölöläbin kanssa hän on pyrkinyt tekemään skenekonventioita rikkovaa elektroakustista musiikkia. Hän opiskelee Gunnar Jinmei Linderin johdolla japanilaisen Kinko-koulukunnan shakuhachi­oh­jel­mis­toa ja vaikuttaa Eloa ry:ssä.

”Njáhcu”-luohtin eli -joiun kuvaus:

Dál, go ii sáhte šat dálkkiid einnostit ja diehtit, nugo ovdal lávejedje, cˇuorvvo biggii. Cˇuorvvo Biegg´olbmái, boad¯áliigo veahkkin. Juos bosastivcˇcˇii ja goikadivcˇcˇii dán njuoska eatnama.

(Nyt, kun ei voi enää ennustaa ilmoja ja tietää, niinkuin ennen oli tapana, huuda tuuleen. Huuda tuulen jumalalle, tulisiko avuksi. Jos puhaltaisi ja kuivattaisi tämän märän maan.)

Bálvvosbáiki Siidassa 29.9. saakka. Levynjulkaisukonsertti Ijahis Idjassa Sajoksen auditoriossa 16.8. klo 19.30.

Jussi Moilasen kirjoittama katsaus saamelaismusiikkiin tämän lehden sivuilla 21–24.

www.annamaret.fi; marjaviitahuhta.com

  IG: @annamaret / @viitahuhta

Still-kuva teoksesta Bálvvosbáiki (Palvontapaikka), 2023, 6:41 min.

Kommentit

Kommentit on suljettu.