Kemuja kirjoissa
Päivi Almgren & Päivi Jokitalo: Juhlan jäljet – Kaunokirjalliset todisteet. Avain 2017.
Kirjat kirjoista ovat oivallista materiaalia vaikkapa lukujumin selättämiseen tai inspiroivien kirjavinkkien metsästykseen. Päivi Jokitalo on jo kaksi kertaa aiemmin tarjonnut lukijalle tämän tyyppistä apua. Tappavat tienoot paneutuu murhien miljöihin, Missä rakkaus syttyy (kirjoitettu yhdessä Päivi Almgrenin kanssa) puolestaan kartoittaa parisuhteiden ja romantiikan ympäristöjä. Tällä kerralla tempaudumme juhlan pyörteisiin.
Tempautuminen ja pyörteet voivat tosin olla hiukan liioiteltua puhetta, sen verran niukasti ja hillitysti suomalaisessa kaunokirjallisuudessa juhlista kirjoitetaan. Tekijöiden mukaan juhlien jäljittäminen vaati tarkkaa lukutekniikkaa, jossa piti ottaa huomioon liki vaivihkaiset maininnat – juhlien ”häivähdykset” – sekä monenlaiset arkiset mutta kohottavat tilanteet kuten nautinnolliset kahvihetket ja elähdyttävät elokuvateatterikäynnit.
Ison osan kirjasta hotkaisevat tietysti vuotuis- ja elämänkaarijuhlat kuten joulut ja juhannukset, häät ja hautajaiset. Tilaa on silti riittänyt myös esimerkiksi spekulatiivisen fiktion outojen kemujen, kulttuurielämysten nostattaman juhlahumun sekä ravintolaillanviettojen käsittelylle.
Silpputiedon ystävät löytävät anekdootteja, lainauksia ja muuta kiinnostavaa triviaa muusta tekstistä kehyksin erotetuista laatikoista. Taustatietoa tihkuu esimerkiksi kepeät mullat -sanonnasta sekä Coca Colan rantautumisesta Suomeen.
Tekijöiden lisäksi kirjallista juhlatunnelmaa on mukana tunnustelemassa yksitoista kirjailijaa, muiden muassa Emmi Itäranta, Olli Jalonen, Lars Sund sekä Saara Turunen. Kirjailijat kertoilevat ajatuksiaan pitkin kirjaa ja paljastavat esimerkiksi sen, kenen kirjallisen hahmon kanssa haluaisivat juhlia ja mikä olisi mieluisin juhlaympäristö.
Mukaan valittujen yli kahdeksankymmenen kirjan kautta päästään seuraamaan juhlanviettoa monella eri vuosikymmenellä, vaikka valtaosa kirjoista onkin toki julkaistu vuosituhannen vaihteen jälkeen. Myös lajityyppien suhteen skaala on ollut varsin laaja. Klassikoiden ohella mukana on lasten- ja nuortenkirjallisuutta, chick litiä sekä perinteisempää viihdettä. Suomenruotsalaiset kirjailijatkin ovat hyvin edustettuina.
Juhlan jäljet on notkeasti kirjoitettu kooste siitä, minkälaisiin juhlakuvauksiin tekijät lukemissaan kirjoissa törmäsivät. Kuten johdannossa auliisti myönnetään, teoksen ei ole tarkoituskaan olla analyyttinen tai syväluotaava, vaan anekdootteja pursuava kirjavinkkikirja. Sellaisena Juhlan jäljet toimii oikein mainiosti!