Anita

Kannessa5/2017

Lokakuun Kaltion kansikuvassa on Anita Heinonen valokuvaaja Vesa Rannan ja toimittaja Jenni Räinän Reunalla-projektista, josta Kaltio kirjoitti numerossa 3/2016. Kirja Reunalla (Like) on juuri julkistettu, Rannan valokuvanäyttelyn ensimmäiset avajaiset pidetään 17.11. Valvegalleriassa (Hallituskatu 7, Oulu).

Reunalla tutkailee Suomen tyhjenevää maaseutua, mihin kuitenkin vielä joku jää ja minne jotkut jopa muuttavat. Räinä ja Ranta ovat kiertäneet maan moneen kertaan selvittämässä syrjäseutujen sinnittelijöiltä, miksi he asuvat kaukana kaikesta ja kuinka he pärjäävät.

Elämäntapaansa kirjassa valottavat muun muassa Japanista metsän keskelle muuttanut eläkeläispari, autioituneessa kaivoskylässä viihtyvä perhe ja ”Siuruan kansantasavallan” omaleimainen taiteilija. Kansikuvan Anita Heinonen viihtyy edelleen Kuonan kylällä Haapajärvellä.

Maaseudulta ovat kotoisin myös kirjan tekijät. Vesa Ranta kasvoi Muhoksella, Jenni Räinä Kuivaniemen Hyryssä. Lainaamme nyt Räinän tekstiä Reunalla-kirjan esipuheesta.

”Meidän matkamme sivukylille alkoi syyskuussa 2015 vierailulla tuolloin 81-vuotiaan Anita Heinosen luona Kuonan kylässä. Anita, entinen flamenco-tanssija ja taiteilijan leski, asui yksin kymmenen kissansa kanssa tavaravuorten ja taiteen keskellä.

Ikä vei jo voimia, mutta oma koti, yhdessä taiteilija Erkki Sakari Heinosen kanssa rakennettu, oli ainoa oikea paikka asua. Ennen lähtöämme Anita tanssi muutaman rytmikkään askeleen flamencoa. Ateljeen lattia paukkui.

Puolitoista vuotta myöhemmin vierailimme Anitan luona uudestaan. Tammikuun pakkasjakso oli juuri alkanut, ja auton mittari näytti –26 astetta. Anita ei ollut vastannut puhelimeen.

Perillä kävi ilmi, että Anitan puhelin ei toiminut. Hän ei ollut saanut soitettua puukuormaa talollensa, ja polttopuut olivat loppuneet. Anita lämmitti korkeaa ateljeerakennusta polttaen pahvia ja roskia.

Juuri kun saavuimme, hän oli lähdössä hakemaan polttopuita potkukelkalla parin kilometrin päästä naapurilta. Haimme puita autolla ja istuimme juttelemaan.

Lyhyt päivä painui nopeasti pimeäksi ja jatkoimme matkaa. Anita jäi Kuonajärven rannalle. Tekemään niin kuin tehdä pitää: selviytymään siellä yksin, kun kerran yksin syrjässä halusi asua.”

Jenni Räinän ja Vesa Rannan kirja Reunalla (Like 2017) kirjakaupoissa nyt. Vesa Rannan näyttely Reunalla Valvegalleriassa 17.11.–10.12. Lisää www.vesaranta.org.

Kommentit