Avajaisissa

Kannessa3/2021

Lapualla 1980 syntynyt kuvataiteilija, lauluntekijä ja muusikko Ville Vuorenmaa muutti viime talvena perheineen Helsingistä Ouluun. Pitkään Vuorenmaan teoksista tykännyt päätoimittaja saattoi siis vihdoin pyytää häneltä teosta lehden kanteen.

Limingan Taidekoulussa, Lapin Yliopistossa ja Turun Taideakatemiassa opiskellut Vuorenmaa on esittäytynyt yksityis- ja yhteisnäyttelyissä vuodesta 2003 lähtien. Vuoden nuoreksi eteläpohjalaiseksi taiteilijaksi hänet valittiin vuonna 2015. Akvarellitekniikkaan keskittyneen Vuorenmaan maa­lauk­set, jotka ovat usein henkilökohtaisia tai absurdeja ja aiheiltaan sekä traagisia että koomisia, yhdistelevät kuvaa ja tekstiä.

Kaikkia näitä on myös kanteen valikoituneessa teoksessa ”Avajaisissa”. ”Ihmiskunnalla ei ole toivoa ja luulen että itse luisun taas hiljalleen harhojen ja masennuksen upottavaan liejuun ja hukun sinne kuin kivi”, vastaa yksi tilaisuuden vieraista toiselle ja jatkaa: ”Mitä sulle kuuluu?”

Vuorenmaan edellinen Oulun-näyttely pystytettiin vuonna 2015 Projektitila Scuuteriin, joka toimi sittemmin remontoidussa Oulun Gibraltarin eli Kansan Tahdon talossa. En muista vauva-ajasta mitään -kokonaisuuden teemana oli lapsuus. Tällä hetkellä hän valmistelee maalaussarjaa Levykeräilijän tunnustukset, jonka aiheena ovat vinyyliäänilevyt, vinyylilevyjen keräileminen, vanhojen kansipahvien nuuhkiminen, levydivareissa väijyminen, levymessuista haaveilu ja kaikenlainen levyjen kanssa puuhastelu sekä siihen uppoutuminen.

Ville Vuorenmaa tunnetaan myös Sur-rur-yhtyeen laulajana, ja sooloesiintyjänä nimellä Pelkkä väliviiva. Vuodesta 1996 toiminut Sur-rur valmistelee kahdeksatta pitkäsoittoaan työnimellä Takapihalla sateessa, Pelkän väliviivan kolmas lp Aina jossakin välissä julkaistaan tänä kesänä. 

Näyttelyitä tänä vuonna:

  • Kesä: Kuusankosken taideruukki (yhteisnäyttely)
  • 25.9.–22.1.2022: Lapuan taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttely, Lapuan taidemuseo
  • Lokakuu 2021: Mältinrannan Studio, Tampere (yksityisnäyttely)
  • Joulukuu 2021: Galleria 5, Oulu (yksityisnäyttely)

www.villevuorenmaa.com

sur-rur.bandcamp.com

Kommentit