Erja Kärkkäinen: Hiljaisuus, 2018. 70 × 50 cm, öljy kankaalle.

Hiljaisuus

Kannessa4/2018

Kaltion kansiteoksena on Kemijärveltä vastikään oululaistuneen Erja Kärkkäisen (s. 1957) ”Hiljaisuus” (70 × 50 cm, 2018).

Erja Kärkkäinen on tehnyt lähes 40-vuotisen taiteilijanuransa pääasiassa teatterin ja sanataiteen parissa. Hän opiskeli teatteria ja elokuvaa ensin Turun yliopiston yleisen kirjallisuuden laitoksella ja myöhemmin Tampereen yliopiston dramaturgian laitoksella. 1980-luvulta lähtien hän on ohjannut yli 50 tuotantoa: lausuntataidetta, näytelmiä, muutaman lyhytelokuvankin. Vuonna 2014 Kemijärvellä perustamansa Ryhmä Neitilän teatteritoiminnan Kärkkäinen sanoo luultavasti aloittavansa uudelleen Oulussa joskus lähitulevaisuudessa.

Vajaa kymmenen vuotta sitten teatteri-ilmaisun rinnalle tuli vahvasti myös kuvallinen. 2012 Kärkkäinen aloitti kuvataiteen opinnot Lapin yliopistossa ja piti seuraavana vuonna ensimmäiset yksityisnäyttelynsä. 2012 ehti tosin syntyä yhteisötaideteos Kemijärven Kulttuurikämppään. Näyttelyitä on sen jälkeen syntynyt hyvää vauhtia; kuluneena kesänä Suonenjoen Kellarikalleriassa oli esillä laaja, 36 teoksen ripustus, ja Kemin taidemuseon lisäksi Kärkkäisen töitä on juuri nyt esillä myös Kuusamossa Hannu Hautala luontokuvakeskuksen ”Karhun jälki” -teemanäyttelyssä (6.9. asti).

Edellinen yhteisnäyttely Anssi Hanhelan kanssa oli viime tammikuussa Virossa, Tartu Kunstimajan isossa salissa. Kemin näyttelyyn Kärkkäinen kertoo ripustettavan pääosin Hanhelan teoksia, joiden osalta hän on ollut kuraattorin roolissa. Kärkkäinen vaikuttaisi siis olevan ”Minä ja taiteilija” -näyttelyssä enemmän ”Minä”, vaikka nimi viittaakin molempien yhteiseen elämään niin arjessa kuin näyttelyissä.

Kärkkäinen kertoo tekemisensä olleen aina yhteiskunnallista. Ryhmä Neitilän näytelmät ovat käsitelleet niin naiskauppaa kalevalaisittain kuin palvelutalojen elämää. Viimeisin esitys Pieta valittiin viime talvena Mikkelin Työväen Näyttämöpäiville. Kärkkäinen naurahtaa, että lappilaista suoraan sanottua satiiria ei oikein eteläsuomalainen yleisö meinannut tajuta huumoriksi.

Anssi Hanhelan teosten huumoria on myös sanottu mustaksi ja sarkastiseksi. ”Minä ja taiteilija” -näyttelyyn Kärkkäinen on valinnut Hanhelan maalauksia eri vuosikymmeniltä, hänen omat esillä olevat taulunsa ovat parin viime vuoden ajalta.

Minä ja taiteilija Kemin taidemuseossa
(Marina Takalon katu 3) 23.9. saakka.

Kommentit