Hyvittely

Kannessa3/2017

Kesäkuun Kaltion kanteen valitsimme teoksen Heikki Länkisen (1976) näyttelystä All Kinds, joka on esillä Oulun Galleria 5:ssä 7.6.–2.7.2017. Maalauksen aiheena on ikivanha myytti karhun ja naisen suhteesta, joka on kiinnostanut Länkistä jo useamman vuoden ajan.

Toinen näyttelyn maalauksissa toistuva teema on shamaanin matka. Näitä teoksia tehdessään Länkinen kertoo pyrkineensä samaistumaan shamaanin matkaan ja maalaamaan kuvan, joka voisi sitä jotenkin visualisoida. Kolmas näyttelyn myyttisistä aiheista on lännenelokuvien hahmot; etenkin Sergio Leonen spagettiwesternien Clint Eastwood on edelleen taiteilijan idoli.

Näyttelyn nimi viittaa näyttelyteosten erilaisiin tekniikoihin – akryyli, akvarelli, grafiikka, kuvanveisto – mutta myös niiden ”kivuuteen”: ”Esillä ei ole mitään mörköjä. Teokset ovat toisin sanoen melko kivoja.” Ilmaisuaan Länkinen kuvaa ekspressiiviseksi surrealistisilla piirteillä maustettuna.

Kuten surrealismiin sopii, huumori on Länkisen taiteessa tärkeässä roolissa. ”Mielestäni ei ole väärin, jos teos hymyilyttää tai jopa naurattaa. Maailmassa on jo tarpeeksi synkkyyttä ja ryppyotsaista suhtautumista taiteeseen.”

Suurin osa All Kinds -näyttelyn teoksista on viimeisen reilun vuoden ajalta. Muutamat vanhemmat – nekin enintään kolmevuotiaita – on valittu teemoja täydentämään.

Heikki Länkinen opiskelee kuvanveistoa Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla Radoslaw Grytan johdolla. Hän on aiemmin valmistunut korjaus- ja miljöörakentamisen artenomiksi Oulun käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta 2002 sekä taiteen maisteriksi pääaineenaan kuvataidekasvatus Lapin yliopistosta 2009. Myös Limingan taidekoulussa hän on kerryttänyt taitojaan useampaan otteeseen. Monipuolisesta taiteen tekemisestä kertovat myös työjaksot lumi- ja jääveiston opettajana.

Omia näyttelyitä Länkinen on pitänyt vuodesta 2004 lähtien; ensimmäiseksi laskettakoon tilainstallaatio ”The Red Room of Happiness” Tromssan kaupunginteatterissa huhtikuussa 2004. Installaatio oli osa isompaa Tromssan monologifestivaalin lavasteiden ja infopisteen suunnitteluprojektia.

Näyttelytahti on ollut erityisen kiivasta vuodesta 2012 lähtien. Länkisen teoksia on ollut esillä jurytettynä toisessa Pohjois-Suomen biennaalissa Rovaniemen Korundissa 2014 sekä Berliinin Galerie Toolboxin Animals in the Art Zoo -näyttelyssä 2016. Onpa Länkisen töitä nähty popup-henkisesti Oulun Taiteiden Öissäkin.

Heikki Länkinen: All Kinds Galleria 5:ssä
(Hallituskatu 5, Oulu) 7.6.–2.7.

Kommentit