Kannessa: sarjasta Suojakerros/Kosketusjälkiä

Kannessa6/2022

Joulukuun Kaltion kannessa on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan taidepalkinnon tänä vuonna vastaanottaneen kuvataiteilija ja kuvataidekriitikko Leena Kankaan teos vuodelta 2021. Sarjan Suojakerros/Kosketusjälkiä töissä Kangas on käärinyt pohjamaalattuja paperiarkkeja erilaisten tavaroiden (kovien, pehmeiden) ympärille, kosketellut nuo paketit maalisin käsin ja sitten maalin kuivuttua avannut kääröt. Sarja nähtiin tuoreeltaan Galleria Harmajan näyttelyssä viime vuonna.

Taidetoimikunta palkitsi Leena Kankaan erityisesti kuvataidekritiikistä, jota hän kirjoittaa säännöllisesti muun muassa Kalevaan. Kaltiotakin hän on silloin tällöin avustanut. Julkaisemme tässä Kankaan 26.10.2022 palkintotilaisuudessa pitämän puheen:

”Hyvä taidetoimikunta, arvoisat juhlavieraat, rakkaat ystävät,

”En ehkä koskaan ole vastaavalla tavalla hämmästynyt saamastani puhelusta, kuin hämmästyin Alla Räisäsen soitosta muutama viikko sitten, kun Alla ilmoitti minulle tästä palkinnosta. Puhelun jälkeen minusta purkautui sekavansorttinen, lyhyt mutta raju itku, joka oli sekoitus ihmetystä, epäuskoa ja iloa.

”Jälkeenpäin mietin, miksi reaktioni oli niin pitelemätön.

”Yksi iso syy taustalla on varmaan se, että kriitikon työn ei ole tarkoitus kiinnittää huomiota kriitikkoon itseensä, vaan kriitikko huomioi muita – tekijöitä ja teoksia – ja ikään kuin kääntää valokeilaa eri suuntiin. Kun tuo valo sitten kääntyykin kohti, on todella ällikällä lyöty olo. Se, että tämä työ, joka pitkälti tapahtuu vähän niin kuin kulisseissa tai pinnan alla, onkin huomattu ja huomioidaan, koskettaa minua syvästi. Olen palkinnosta hyvin otettu.

”Tässä yhteydessä haluan omasta kriitikon-historiastani mainita, että olen kirjoittanut sanomalehti Kalevaan pitkään – itseasiassa jo liki 17 vuotta. Nykyään kriitikon näin pitkä avustajanpesti samaan lehteen alkaa ehkä olla jo vähän poikkeuksellinen: niin monesta lehdestä esimerkiksi kuvataidekritiikkiä on ajettu alas. Sitä on vähennetty rajusti tai poistettu lähes kokonaan. Olen iloinen siitä, että tässä asiassa Kaleva on toiminut toisin.

”Ajattelen, että kritiikillä on oma tärkeä osansa taiteen tekemisen ja vastaanottamisen välillä. Kritiikki on avaus vuoropuhelulle silloinkin, kun se ilmestyy yksisuuntaisessa mediassa lehden sivulla. Sanomalehdessä ilmestyvällä kritiikillä on lisäksi mahdollisuus tavoittaa monenlaisia lukijoita, ja myös sellaisia, jotka eivät varta vasten hakeudu juuri taidetekstien äärelle.

”Omalta osaltaan kritiikki rakentaa yhteyksiä taiteen tekijöiden ja yleisön välille. Olemassaolollaan kritiikki raivaa tilaa myös taiteelle.”

Leena Kangas on mukana Oulun Taiteilijaseuran Valvegallerian yhteisnäyttelyssä Luonnosta 8.12.–8.1.2023. Seuraava yksityisnäyttely on esillä Oulun Galleria 5:ssä 22.2.–12.3.2023

Kaltio onnittelee!

Taidetta ja lisätietoa:
www.leenakangas.fi

Kommentit