”Mä meen”, akryyli kankaalle, 2019, 100 cm × 100 cm.

”Mä meen”

Kannessa2/2019

Riikka Kontion akryylimaalaus ”Mä meen” on selkeästi liikkeessä. Mutta minne, sitä kannattaa käydä katsomassa Galleria 5:n seinältä Taulutus-ryhmän näyttelyssä touko-kesäkuun taitteessa.

Oulussa 1968 syntynyt Riikka Kontio valmistui Rovaniemen taide- ja käsiteollisuusoppilaitoksesta graafisen suunnittelun artenomiksi vuonna 1993. Sen jälkeen hän on ehtinyt tehdä hengästyttävän paljon; jo taiteilijan verkkosivun ”karsittua” ansioluetteloa pitää selata monta näytöllistä loppuun päästäkseen.

Kontio on työskentelyn ohessa suorittanut muun muassa ratkaisukeskeisen kuvataideterapeutin opinnot sekä kuvataiteen perus- ja aineopinnot. Taideterapiaa hän on antanut vuodesta 2014 niin yksilöille kuin ryhmille. Tällä hetkellä hän käy läpi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa Soveltavan taiteen palvelumuotoilun opintokokonaisuutta.

Graafisen alan yrittäjänä sekä muissa yrityksissä AD:na yli viisitoista vuotta toimittuaan Kontio esitti teoksiaan näyttelyissä ensimmäisen kerran 2010, Puttaankartanon taidevintissä sekä Oulun LifestyleKAUPAssa. Vuodesta 2011 lähtien hän on useisiin yhteisnäyttelyihin osallistumisen lisäksi esittäytynyt yksityisnäyttelyissä lähes joka vuosi.

29.5. Oulun Galleria 5:ssä avautuvassa Pintaa ja syvemmältä -näyttelyssä Kontio esittäytyy osana Taulutus-ryhmää: muut ryhmän jäsenet ovat näyttelyssä Aulikki Ståhle ja Helena Helisten. Taulutus on perustettu 2012 ja esiintynyt ryhmänä vuodesta 2013 alkaen. Taiteen tekijöiden ja yleisöjen välistä kynnystä madaltaa haluava ryhmä vie taidetta tiloihin, joissa ihmisillä on mahdollisuus pysähtyä arjen keskellä: odotustiloihin, työpaikkaruokaloihin, hoivakoteihin ynnä muihin. Tällä hetkellä Taulutus-ryhmä valmistaa muraalia Hiirosenkodin tehostetun palveluasumisen yksikköön vapaaehtoistyönä, osana ikäihmisten kulttuurikummitoimintaa.

2010-luvulla Kontio on osallistunut useisiin monitaiteellisiin projekteihin. Kaltiossa 4/2017 esitellyssä Elämän kengissä Kontio oli mukana graafikkona, viime vuoden Oulun Taiteiden Yössä hän valmisti Luonnoksia-teoksen Hietasaareen Kaikukollektiivin mukana. Kulttuuriosuuskunta Ilmeessä hän on osallistunut kahdenkeskisen taiteen Kehä-festivaaliin sekä nyt osa-aikaisena koordinaattorina Oulun kaupunginsairaalan palliatiiviselle A2-osastolle taidetta vievään Elävä Kuolema-hankkeeseen.

Riikka Kontion koti niin taiteelliselle kuin muullekin työskentelylle on nykyisin Sisältötoimisto Waria, jonka taiteellisena johtajana hän on toiminut vuodesta 2015 alkaen. Kontio on tärkeä aktiivi myös Hiukkavaaran K2 taiteilijatalossa, ja tänä vuonna hän on ryhtynyt myös Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n hallituksen varapuheenjohtajan pestiin.

”Parhaimmillaan maalatessani olen kokenut hurmioitumisen tiloja, erityisen onnellisia hetkiä”, Kontio kertoo kuvataiteen tekemisestä verkkosivullaan. ”Olen kokenut katoavani, sulautuvani tekemiseen ja sisälle teokseen. Olen nauttinut maalaamisesta niin että olen unohtanut itseni, murheeni ja olen menettänyt kokonaan ajantajun. Olen joskus jopa unohtanut syödä, ja se on jo melko erikoista minulle se.”

Taulutus-ryhmän näyttely Pintaa ja syvemmältä
Oulun Galleria 5:ssä (Hallituskatu 5) 29.5.–16.6.

Taiteilijan verkkosivut: riikkakontio.fi

Kommentit