Tankit

Kannessa4/2015

Elokuun Kaltion kansikuvassa on yksi näyte Hannu Ahosolan veistossarjasta ”Tankit” (2015). Sarja oli esillä Ahosolan My Sense Station -näyttelyssä Oulun Galleria 5:ssä 22.7.–16.8. Noin viidentoista sentin mittaisia tankkeja oli tuolloin rivissä viisi kappaletta.

”Olen alussa kuin tyhjä juna”, taiteilija kertoo näyttelystään, ”joka määrätietoisesti matkallaan kohti pääteasemaa poimii kyytiinsä uudet matkustajat. My Sense Station on se päätepysäkki, jonne voin kuormani purkaa ja lähteä taas matkaan tyhjänä, tietämättä seuraavaa määränpäätä matkustajineen.”

My Sense Station oli Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2007 valmistuneen Hannu Ahosolan ensimmäinen yksityisnäyttely Oulussa. Aikaisemmin hänen veistoksiaan on nähty useissa yhteisnäyttelyissä, esimerkiksi tänä kesänä Pudasjärven ja Hailuodon kautta Oulun Karjasillalle kiertäneessä puuveistosnäyttelyssä Puusta sinä olet tullut, joka on esillä Luulajanpuistossa 29.8. saakka. Tänä vuonna Ahosola piti myös ensimmäisen Helsingin-yksityisnäyttelynsä Galleria Katariinassa, ja tulossa on vielä yhteisnäyttely Kankaanpään galleriassa.

Ahosola (s. 1979 Siikajoella) käyttää materiaaleinaan kiveä, pronssia ja romumetallia. ”Teoksia yhdistävä tekijä on pronssi, joka antaa niihin ihmisen kädenjäljen.” Pronssi ei kuitenkaan ole loppuun asti sileäksi työstettyä, vaan saa paikoin jäädä rosoiseksi ja kohdata luonnonkiven käsittelemättömän muodon ikään kuin orgaanisesti mutta silti ihmismäisen harkitusti.

Teokset pohtivat luontosuhteen ohella myös yhteiskunnallisia teemoja. Esimerkiksi suurikokoinen ”Poika ja Pommi” (2015) on ”kannanotto nykymenoon”, kuten Kalevan kriitikko Riitta Mäkelä kirjoittaa (Kaleva 26.7.2015, s. 32 K2): ”Poika on rikkinäinen, levoton nuori, sohii sinne tänne, tekee työtä käskettyä ilmeisenä isäntänään terroristijärjestö.”

Pronssin ja käsittelemättömän kiven kohtaaminen on silmiinpistävintä näyttelyn veistoksessa ”Nuorukainen” (2009). ”Nuorukainen” on yhtä aikaa erittäin rujo ja todella kaunis, ja se pakottaa ainakin tämän katsojan pohtimaan sitä, miten ihminen oman kasvonsa ymmärtää ja tunnistaa. Ihmisyyden tunnistamisesta tuntuu muissakin Ahosolan teoksissa olevan kysymys.

Hannu Ahosola asuu ja työskentelee Oulussa. Hän on Suomen kuvanveistäjäliiton ja Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n jäsen. Lisää kuvia Ahosolan teoksista verkkosivulla ahosola.com.

Kommentit