Jyrki Riekki

Kannessa1/2015

Kaltion 71. vuosikerran ensimmäisen numeron kanteen pyysimme teoksen oululaislähtöiseltä Jyrki Riekiltä (1976). Vuonna 2008 Kuvataideakatemiasta maisteriksi valmistunut Riekki tekee myös musiikkia, performanssia ja nykytanssia.

Kannen teosvalinnan ”In His Lonely Wooden Tower / Crucifixion” voi nähdä osana Charlie Hebdosta pääsiäiseen kulkevaa keskustelua ilmaisunvapaudesta, kunnioituksesta ja uskonnoista. Tai sen voi nähdä rumuuden ja kauneuden esteettisiä kategorioita tutkivana kuvana. Tai isona falloksena, joka on naulattu käsistään ristille.

Riekki on käsitellyt samaa tematiikkaa töissään aiemminkin. Päivi Parhi-Riikolan haastatteli taiteilijaa Kaltiossa 5/2006.:

– Kapinallisuuden halu ja kristinopin vastaisuus syntyivät luonnostaan ilmapiirissä, jossa ketään kumartelematon tekemisen meininki sai aikaan vastalauseita tyyliin ”Luuletko muka voivasi nousta perse edellä puuhun”, Riekki selittää mieltymystään maalata peniksiä risteille, räiskiä punasävyistä maalia, repiä kangasta ja liittää teoksiinsa kananluita.

Tuon haastattelun jälkeen Riekki on saanut maisterinopintonsa valmiiksi, ollut Ars Fennica -ehdokkaana, pitänyt näyttelyitä ympäri maailmaa, keikkaillut ja levyttänyt Then Came Bronson -yhtyeensä kanssa. Tänä keväänä vuorossa on jälleen tanssiteoksia: Huhtikuun lopulla The Blackroom Act – Riekki, Simo Kellokumpu, Anne Hiekkaranta ja Kaisa Niemi – edistää Helsingin Zodiakissa projektiaan Etydit, koreografi Arja Tiilin Break the Fight! -esityksessä Riekki taas on mukana video- ja kuvataiteilijana, Venetsian 56. biennaalissa hän esiintyy slovenialaisen JASAn UTTER-performanssissa.

Katukulttuurista tyylejä ammentava Break the Fight! saa ensi-iltansa Helsingin Stoassa Hurraa! Lasten ja nuorten teatterifestivaalilla 25.3.2015. Esitys on osa laajempaa Break the Fight! -projektia, joka pyrkii vähentämään koulukiusaamista breakdancen avulla. Esitystä pääsee toivottavasti myöhemmin seuraamaan myös Pohjois-Suomessa – Kaltio seuraa uutisia!

Riekin kuvataidetta pääsee tänä vuonna näkemään ainakin Helsingin Oksasenkatu 11 -galleriassa, Tukholman Susanne Petterson galleriassa sekä Galleri 21:ssä Malmössä.

www.jyrkiriekki.com

Kommentit