Kannessa: Barn upon a hill

Kannessa4/2022

Elokuun Kaltion kanteen löysimme teoksen taas Galleria MABDista, missä oli esillä 27.7.–14.8. Limingan taidekoulun käyneen, jo pitkän uran tehneen Ville Tanhualan (s. 1978 Kalajoki) ensimmäinen Oulun-yksityisnäyttely.

Teoksissaan Ville Tanhuala käyttää ennakkoluulottomasti sekä kynäruiskua että öljyvärejä yhdistellen niitä erilaisiin maalauspohjiin sekä pintaviimeistelyihin. Töiden osin kokeellistenkin tekniikoiden hallitseminen on vaatinut sinnikästä itseopiskelua sekä hurjan määrän yrittämisen ja erehdyksen kautta tapahtuvaa oivaltamista. Aiheet Tanhuala löytää ympäristöstään ja tuntemuksistaan – maailman menosta sellaisena, kun hän sen havaitsee.

Pitkään ulkomailla asuneen taiteilijan teoksissa näkyy henkinen vuoropuhelu harvaan asutun kotimaamme juron suomalaisuuden ja elämänmyönteisen maailmankansalaismentaliteetin välillä. Töistä välittyy näiden molempien oman luontaisen kauneuden lisäksi se, että niitä kumpaakin on kaikkialla erottamattomasti. Oli kyseessä ihminen, paikka tai vaikka tunne, se ei koskaan voi olla pelkkää kiiltokuvaa – mutta ei se koskaan pelkkää rosoakaan ole.

Ville Tanhuala työskentelee tällä hetkellä Oulun Pikisaaressa Kulttuurikiihdyttämö Tilassa eli entisessä Oulun käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa. Kansiteos – kuten useimmat muutkin Galleria MABDissa esillä olleen näyttelyn töistä – on maalattu rakennukseen hylätylle koulun tarpeistolle, tässä tapauksessa pöytälevylle, joka olisi muuten päätynyt kaatopaikalle.

Tanhuala tekee myös monenlaista julkista taidetta. Viime talvena hän muun muassa suunnitteli ja toteutti oululaisen ravintola 45 Specialin kellarikerroksen uuden tanssilattian. Vuoden 2022 kesän hän on veistänyt Raatinsaaressa kesäkuun 2021 Ahti-myrskyssä kaatunutta poppelia, joka päätettiin jättää paikoilleen kaupunkilaisia ilahduttamaan. Valmis poppeliteos on tarkoitus julkistaa Oulun Taiteiden Yössä 18.8.2022.

tanhuala.fi

 Instagram: @villetanhuala

Kommentit