Kannessa: Kasvatan kukkia sinulle rakkaani

Kannessa6/2023

Tämän joulukuun kansiteoksemme on Pirjo Nykäsen öljyvärimaalaus ”Kasvatan kukkia sinulle rakkaani” (2019), jonka voi 25.1.2024 saakka nähdä Raahen Myötätuuli-galleriassa.

Kaksi vuotta sitten Ouluun muuttanut taidemaalari ja valokuvataiteilija Pirjo Nykänen kertoo Kaltiolle ajatuksiaan tästä ajasta:

”Maalaustaiteella on pitkä historia. Aito fyysisesti kosketeltava maalaus ei välttämättä synny hetkessä tässä valtavassa digitaalisen kuvan tekemisen monistuksen, levityksen ja nopean kulutuksen kulttuurissa. Sen arvo pysyy, jos niin halutaan.

”Loka-marraskuun vaihteessa pitämässäni Kasvukausi-näyttelyssä MABD Galleriassa esitin pääosin tänä vuonna syntyneitä maalauksia. Niistä on ihminen maalattuna kuvana lähes kokonaan kadonnut, vaikka läsnäolo onkin olemassa.

”Jo ennen Kasvukautta Raahen Galleria Myötätuuleen sovittu Katseen takana -näyttely tuo esille konkreettista ihmiskuvaa. Nämä maalaukset ovat syntyneet Kemissä asuessani vähän ennen pandemiaa ja sen aikana. Silloin joutui ajattelemaan ihmistä yksilönä ja eristäytyneenä omassa ympäristössään. Kaikilla ihmisillä on oma tarina ja selviytymisen keino oudossa tilassa. Se tila on myös olemassa tänä päivänä kun epävarmuus ynnä muut asiat maailman tapahtumista tulevat esille kaikille sohvankuluttajille ja asioita seuraaville. Pieni ihminen voi tuntea olonsa voimattomaksi. 

”Ihmisten välinen vuorovaikutteisuus ja ajankohtaiset ilmiöt saavat monta kertaa aikaan tarinoihin liittyviä elementtejä värien, valojen ja varjojen maailmassa.

”Elämän moninaisuus saa sisällöllisesti vapaasti olla läsnä kaikkine iloineen ja suruineen. Muotojen sopusointu ja ristiriita, värien kontrasti ja harmonia, hämärä ja valo muodostavat parivaljakkoja, jotka johdattelevat aineettomuudessaan tarttumaan konkreettisesti aineellisen olemuksen rajattomaan mahdollisuuteen. Ihminen ja ihmisen olemus kätkeytyvät luonnon tilaan. Luonne ja luonto kukkivat kun on sen aika. Kaikki ei ole aina niin ihanaa.”

Kuusamossa syntyneen, Kemissä pitkään työskennelleen Pirjo Nykäsen työhuone on nykyään Hiukkavaaran taidekasarmilla. Galleria Myötätuulessa 25.1.2024 saakka esillä olevassa kaksoisnäyttelyssä on mukana myös Nykäsen työhuonenaapuri Sakari Hintsalan henkilökuvia.

Kommentit

Kommentit on suljettu.