Kannessa: Suunnitelma ei valmistunut

Kannessa1/2024

Vuoden ensimmäinen kansiteos on Rovaniemen taidemuseon näyttelystä Shifting Ground – Muuttuva maa poimittu Maria Huhmarniemen ”Suunnitelma ei valmistunut”, joka on osa teossarjaa ”Hannukaisen kaivoshanke”.

Maria Huhmarniemi työskentelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa apulaisprofessorina kuvataidekasvatuksen alalla sekä erilaisissa taiteen, pedagogiikan ja aluekehityksen hankkeissa. Hän toimi Lapin taiteilijaseuran puheenjohtajana 2012–2022. Taiteessaan hän käsittelee pohjoiseen liittyviä kysymyksiä sekä ympäristöasioita kuten ihmisen ja luonnon suhdetta sekä ympäristövastuullisuutta, -politiikkaa ja -etiikkaa.

Huhmarniemen teossarja kommentoi Kolarin Hannukaisen kyläänkaavailtua, kiisteltyä rautakaivoshanketta, joka sijoittuisi kansallispuiston tunturimaisemaan: ”yöauringon, kynttiläkuusten, hillojen ja tattien maille”. Kansiteoksessa kuva-aiheita kehystävät suojelun ja vaaran merkit, kuten peittokirjonnoissa perinteisesti. Osa kirjontakuvioista on vain luonnosteltu harsinlangalla ”vihjaten siihen, ettei kaivoshanke toteudu”.

Shifting Ground -näyttely käsittelee arktisen alueen ja yhteisöjen muutosta. Sen keskeinen taustavoima on viisivuotinen SSHRC:n (Social Science and Humanities Research Council of Canada) tuella toteutettu monitieteinen ja kokeellinen taide- ja tutkimusprojekti ”Shifting Ground: Mapping Energy, Geography and Communities in the North”. Hanketta on johtanut professori Ruth Beer Emily Carrin taide- ja muotoiluyliopistosta Vancouverista, ja Lapin yliopiston osalta hankkeesta vastaa professori Timo Jokela.

Beer on myös kuratoinut näyttelyn yhdessä Rovaniemen taidemuseon Ulla Viitasen kanssa. Beerin lisäksi Kanadasta mukana ovat taiteilijat Maureen Gruben, Tsema Igharas, Lindsay Mclntyre ja Jeneen Frei Njootli, Lapin taiteilijaseurasta Jokelan ohella Lola Cervant, Maria Huhmarniemi, Mari Mäkiranta, Marjo Pernu, Simi Ruotsalainen & Johanna Ruotsalainen, Antti Stöckell sekä Seija Ulkuniemi.

Miten voimme taiteen avulla kohdistaa huomiomme eri paikkojen ominaispiirteisiin, kuvata paikallista elämää ja tulevaisuuksia? Mitä haasteita ja mahdollisuuksia näemme ja miten sopeudumme muutokseen? Pohjoisessa elävät ja työskentelevät taiteilijat ovat ainutlaatuisessa asemassa vastaamaan näihin kysymyksiin.

Lisätietoja:

www.mariahuhmarniemi.fi

korundi.fi/fi/kavijalle/tapahtumakalenteri/shifting-ground-muuttuva-maa

Shifting Ground – Muuttuva maa
Rovaniemen taidemuseossa (Lapinkävijäntie 4)
19.5. saakka.

Kommentit

Kommentit on suljettu.