Kannessa: Uusi alku

Kannessa3/2022

Kesäkuun Kaltion kansiteos on Johanna Pétursdóttirin akryylimustemaalaus ”Uusi alku”. Teoksen voi nähdä Oulun Galleria MABD:n ryhmänäyttelyssä 3.7. asti.

Johanna Pétursdóttir (1987) on oululainen kuvataidekasvattaja ja kuvataiteilija. Hänen MABD:n näyttelyssä esillä olevat teoksensa ovat värikylläisiä pieniä akryylimustemaalauksia. Pienissä abstrakteissa teoksissa on myös esittäviä tasoja: kolmiulotteisuutta ja materiaalin tuntua. Tarkka muodon hallinta ja siveltimenvedot ovat mukana näissä teoksissa.

Pétursdóttirin työskentelyn punainen lanka on sommittelun, värien ja muotojen väliseen harmoniaan pyrkiminen. Järjestyksen, symmetrian ja esimerkiksi fibonaccin lukusarjan lukujen havainnointi luonnon näennäisessä kaaoksessa on yhtenä teemana myös taiteilijan yksityisnäyttelyssä Irtiotto, joka on ripustettuna Galleria 5:n (Hallituskatu 5, Oulu) yhteydessä olevaan ARTtilaan 12.6. saakka.

”On hyvin tyydyttävää tuntea sileän, luonnon symmetriseksi muovaaman kiven paino kämmenellä”, Pétursdóttir kertoo Irtiotto-näyttelytekstissä. ”Lapsena ja nuorena aikuisena olen viettänyt tuntikausia islantilaisilla rannoilla, etsien toinen toistaan täydellisempiä ja sileämpiä kiviä. Noina hetkinä pääni on tuntunut tyhjentyvän kaikista ajatuksista, tai jos ajatuksia on tullut, ne ovat saaneet vapaasti tulla ja mennä. Ne ovat olleet irtiottoja kaikesta muusta elämästä, spontaania meditaatiota. Mahdollisimman symmetrisen muodon löytäminen luonnosta aiheuttaa minulle suurta mielihyvää.”

Johanna Pétursdóttir on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2014. Näyttelyitä hän on pitänyt säännöllisesti vuodesta 2013 alkaen. Pétursdottir työskentelee myös kuvataiteen opettajana.

Galleria MABD:in (Torikatu 4, Oulu) kesäkuun 2022 ryhmänäyttely esittelee viiden oululaisen taiteilijan uusimpia teoksia. Mukana näyttelyssä ovat Hanna Holopainen, Pekka Homanen, Johanna Pétursdóttir ja Tiina Seppälä. Lisäksi näyttelyssä nähdään Sanna Perungan koruja.

johannapetursdottir.wordpress.com

Instagram: @jougama

mabd.fi/galleria

artoulu.fi/arttila

Kommentit