Maailman Paskin Nalle

Kannessa1/2016

Vuoden 2016 ensimmäiseksi kansiteokseksi valitsimme Jussi Hukkasen maalauksen ”Nallerheimeillä”, jossa Hukkasen luoma Maailman Paskin Nalle poseeraa kaikkien aikojen suurimmaksi suomalaiseksi vuonna 2004 äänestetyn marsalkan tyyliin.

Maailman Paskin Nalle (tästä lähtien MPN) seikkailee erinäisissä piirroksissa, sosiaalisessa mediassa, taidenäyttelyissä ja nuuskapurkkijulkaisuna. Oli vuosi 2007, kun MPN syntyi – monen hyvän hahmon lailla – baarin nurkassa iloisessa seurassa tai sitten yksinäisyyden hetkellä. MPN:n verkkosivuilla tämän kerrotaan olevan ”universaali antisankari joka ei tunne häpyä maailman alusta eikä kaikkeuden lopusta. MPN haukkuu kaikki solidaarisesti jättämättä ketään kiroilultaan.”

MPN on helppo tunnistaa karikatyyriksi stereotyyppisen oululaisuuden yhdestä aspektista. Hahmon ylenkatse kaikkea positiivisuutta ja kaikkia optimisteja kohtaan huokuu erityisen selkeänä maalauksessa ”Kyynisyyttäni kaihtavat jopa demonit”.

Sosiaalisen median valloituksen MPN aloitti elokuussa 2013. Oman Facebook-sivun lisäksi Maailman Paskinta Nallea voi seurata verkko-osoitteessa mpn.fi.

Kuva- ja sarjakuvataitelija Jussi Hukkanen (s. 1972) on esiintynyt yhteisnäyttelyissä jo 1990 lähtien, ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Sirkus saatana hän piti Oulun Rauhalassa 1996. Hukkasen taide keskittyy ihmisen kuvaamiseen niin realistisissa muotokuvissa kuin kokeellisissa teoksissa, samoin MPN-projektissakin. Edellinen näyttely ”Lastulevyhyppääjä 2 – Pöljänpojan maalauksia” oli Oulun kaupunginteatterin lämpiössä helmi-maaliskuussa 2016 ja oli syntynyt osittain Hukkasen päivätyön inspiroimana: vuodesta 2006 lavastemestarina kaupunginteatterissa toimineen Hukkasen viimeisin lavastus on 19.2. ensiesitetty Pekka Huotarin kirjasta dramatisoitu Pöljänpojan vakuutus.

Moni saattaa muistaa Hukkasen suurikokoisia teoksia myös Lammassaareen vuosina 2008 ja 2010 pystytetyn Oulun Juhlateltan ympäristöstä. Maaliskuussa Hukkasen teoksia voi bongata Galleria 5:n (Hallituskatu 5, Oulu) myyntitapahtumasta ART <3 DECO 16.–20.3.

Kommentit