Tivoli (osa)

Kannessa4/2020

Elokuun Kaltion kansiteos on Raisa Raekallion ja Misha del Valin öljymaalaus ”Tivoli” tai ”La feria”. Kittilän Sirkassa asuva taiteilijapariskunta on työskennellyt yhdessä vuodesta 2013 lähtien.

Bilbaosta kotoisin oleva del Val ja kittiläläinen Raekallio tekevät ja signeeraavat teoksensa molempien nimellä. Kollaboraationa syntyy maalausten ohessa piirroksia, grafiikkaa sekä performanssiteoksia.

”Aloitimme yhteisen työskentelymme huomattuamme käsittämättömän samankaltaiset herkkyytemme taiteelle, elokuvalle ja musiikille sekä molempien vahvan omistautumisen metsälle. Ja häkellyttävän samanlaiset surkeat huumorintajut.”

Kannen ”Tivoli” on Sirkan aittastudiossa koronakevään aikana maalis–kesäkuussa valmistuneesta maalaussarjasta Uusi normaali. Sarjan työt yhdistävät teatterin, kirjallisuuden ja uskonnollisten perinteiden viittauksia pohjoisen maiseman häilyviin vilkahduksiin. Ne saattavat näin heijastella sitä, miten erilaisissa ympäristöissä ja kielissä Lapissa ja Baskimaassa kasvaneet taiteilijat ovat löytäneet pöydästä luotettavan ja kodikkaan paikan kohtaamiselleen: taidemaalarin areenan.

Raekallion ja del Valin luomisprosessi syntyy ”kolmitahoisessa rakkaussuhteessa: taiteilijoiden itsensä, pariskunnan sekä maalauksen välillä”, kirjoittaa Francisco Javier San Martín parin kotisivulla. San Martín vertaa yhteistä luomista muusikoitten jamisessioon, jossa soittajat eivät sulaudu yhdeksi vaan jokaisen potentiaalit saavat terävämmän määritelmän. Raekallio toteaakin, että parin maalatessa hän enemmän improvisoi ja reagoi hetkessä maalauksen esittämiin asioihin, kun del Val puolestaan tapaa olla prosessissa harkitsevampi.

Uusi normaali on ensimmäinen parin yksityisnäyttely Helsingissä. Se on esillä tm•galleriassa (Erottajankatu 9 B) sunnuntaihin 16.8. asti. Vanhempia teoksia oli viimeksi esillä Torre de Arizin kulttuurikeskuksessa Bilbaon Basaurissa 28.2.–6.7. Lokakuussa parin töitä voi nähdä Rovaniemen taidemuseossa Korundissa, missä Raekallio ja del Val esittäytyvät Lapin taiteilijaseuran kuukauden taiteilijana.

Lisää: www.raekalliodelval.com, raisaandmisha.blogspot.com.

Kommentit