Vapautetut resurssit musiikin muikkukukolle!

Ummet ja lammet1/2023

Valtakunnallisena varautumispäivänä sekä kenties Jaakko Laitinen & Väärä Raha -yhtyeen neljätoistavuotissyntymäpäiväjuhlan kunniaksi aiemmin maakunnallisen musiikin soittamisesta resurssipulaan vedoten kieltäytynyt1 Yleisradio ilmoitti luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilénin suulla2 vapauttavansa resursseja kokonaisen (kuulemma kalliin) radiokanavan verran.

Jo pidempään kitunut ja oudoilla uudistuksilla kuulijansa karkottanut YLE Puhe joutuisi kuitenkin odottamaan kuoliniskua kuitenkin vielä vuoden. Tässä ajassa resurssien uudelleenjärjestely ehditään tehdä huolella kansan toiveita viisaasti kunnioittaen.

Kansa on toki arvaamaton olento, ja sen tarpeita on väliin vaikea ymmärtää. Runebergin päivänä Lapin Kansan lukijat saivat kurkistaa kansakuntamme toiveitten ytimeen, kun aviisi uutisoi haastattelututkimuksesta, josta paljastui kahden kolmasosan suomalaisista toivovan kevään vaaleissa valittavan uuden hallituksemme huomioivan paremmin Pohjois-Suomea. Joka toinen suomalainen oli valmis antamaan pohjoiselle enempi päätäntävaltaa sitä itseään koskevissa asioissa ja pohjoissuomalaisista itsestään kolme neljäsosaa koki päätäntävallan alueen asioista olevan kaukana.3

Pohjoisten kauppakamarien, yrittäjäjärjestöjen, yliopistojen, oppilaitosten, kaupunkien ja maakuntaliittojen järeä yhteenliittymä lobbaakin ärmäkästi Pohjoisen ohjelman aloitetta tulevaan hallitusohjelmaan.4 Tutkimuksen mukaan ohjelmaa kannatettiin laajalti, ja nihkeiten siihen suhtautuvasta pääkaupunkilaisväestöstämmekin yli puolet sanoi sitä puoltavansa.

Uutinen keskittyi pääasiassa talouden ja turvallisuuspolitiikan koviin kysymyksiin, kun taas itse kansallisrunoilijamme nimeä kantavan tortun murenevia fragmentteja maistellessani en voinut olla ajattelematta arktisen alueen kulttuurillisia ulottuvuuksia. Vaikka Leino oikeassa olikin arvellessaan täällä olevan monta mielipuolta sekä vähän käyttäjiä kanteleen, heitä sentään oli. Pohjoisen vientiteollisuuden ja turismin varjoissa eli ja elää monenlaisia ehkä surkean kitukasvuisilta aluksi vaikuttavia kulttuurimuotoja, jotka saattavat muodostua kokijalleen kuitenkin rakkaammiksi kuin etelän runsaudenpulan ja ankaran kilpailun puristuksissa syntyneet kanonisoidut taide-elämykset.

Taloudellisen päätäntävallan lisäksi myös kulttuurin kysymyksissä valta on valunut etelään. Pasilassa päätetään pohjoisen maakuntaradioissa soitettava musiikki. Vaikka tähän ovat vaatineet muutosta niin Lapin Liitto,5 musiikkikriitikko Niko Peltonen,6 monitaiteilija Jukka Tarkiainen7 kuin allekirjoittanutkin,8 onYLE on pitäytynyt järkkymättömästi jargonissaan lähimusiikin soittokieltoa puolustaessaan.

Aiemmin päälliköiden Jonna Fermin ja Jyri Kataja-Rahkon esittelemä resurssipulan todellinen probleemi on saatu ratkaisua: on aika poistaa syistä se abstraktimpi eli radiolle määritelty merkillinen pakko olla ympäri Suomen tunnistettava, tuttu ja turvallinen. Radio voisi aivan hyvin olla osan ajasta tuttu, mutta myös suoda kuulijalleen mahdollisuuden iloisiin yllätyksiin.

Maakunnat ovat ihanan erilaisia, niiden ihmiset ja kulttuurit ja musiikitkin ovat. Ei ole vaarallista antautua Savon seudulla musiikilliselle muikkukukolle tai vaikkapa Varsinais-Suomessa sävelten funikulaarille – kaiken ei tarvitse olla puristettu samasta tuubista Pasilasta, vaikka se epäilemättä Pasilassa turvalliselta tuntuukin.

Nyt vielä kun YLE Puheen uudistamisen parissa kunnostautuneilla päälliköillä ei ole enää YLE Puhetta uudistettavana, terhakkuuden kohteeksi voidaan ottaa tuo Radio Suomen vanha tuttuuden ja turvallisuuden valtavirtaa suosiva vaatimus. YLE Puheen esimerkki osoittaa, että YLEn radiokanavien itselleen asettamat säännöt on tehty rikottaviksi.

Toivottavasti 2020-luvun YLE kunnioittaa suomalaisten selvää toivetta pohjoisesta päätäntävallasta ja muistaa, ettei musiikki ole elämästä irrallinen saareke. Myös strategioissa paljon pyörinyt monimuotoisuuden muotisana tuntuisi ikäänkuin merkityksekkäältä, kun maantieteellinen ulottuvuus otettaisiin huomioon.


1 yle.fi/aihe/artikkeli/2021/05/26/jonna-ferm-ja-jyri-kataja-rahko-radio-suomi-on-koko-suomen-radio

2 yle.fi/a/74-20016858

3 www.lapinkansa.fi/kysely-suomalaiset-huomioisivat-pohjois-suomen-muu/5294506

4 www.lapinkansa.fi/pohjois-suomen-tarpeita-lobataan-vaalien-alla-arha/5232697

5 www.lapinliitto.fi/maakuntien-musiikki-esille-yleisradion-ohjelmistossa/

6 www.lapinkansa.fi/miksi-maakuntien-musiikki-ei-kuulu-ylella/3521748

7 www.lapinkansa.fi/alueiden-aani-ei-kuulu-alueradion-musiikissa/3542119

8 www.lapinkansa.fi/kolumni-miksei-lapissa-tehty-musiikki-soi-radiossa/3498632

Kommentit