Niin kauan kuin kihelmöintiä virtaa

”Agronomi kävi viime viikolla.” Isän sanat muuttivat nuoren William Stonerin elämänsuunnan. Missourin yliopistossa Columbiassa oli avattu uusi laitos, maataloustiedekunta. 19-vuotias Stoner aloittaa opintonsa. Isän perimmäisenä toiveena oli pojan oppivan siellä uusia ajatuksia ja uusia menetelmiä maatalouden harjoittamiseen perhetilalla. John Williamsin romaani seuraa Stonerin elämänkaarta nuoresta opiskelijasta viimeiseen hengenvetoon saakka. Tarina on koskettava ja surumielinen. Se on syväsukellus miehen sielunmaisemaan, intohimoihin, pettymyksiin ja pieniin iloihin. Romaani on vuoden 2015 parhaimpia käännösromaaneita.

Williamsin tarinankerronta  on koruttoman kaunista, päänsisäinen maailma piirretään esiin selkeästi.

Pakollinen johdatus englanninkieliseen kirjallisuuteen on vedenjakaja. Se muuttaa Stonerin suunnitelmia ja erottaa hänet vanhempiensa suunnitelmista: hän ei aio palata kotiin! Hän jää opiskelemaan, hän jää yliopistoon. Hän uppoutuu kirjallisuuden maailmaan, siellä hän tuntee olonsa kotoisaksi, siihen hän on rakastunut. Hänestä tulee opettaja, luennoitsija.

Sitten Stoner rakastuu silmittömästi Edithiin. Grace-tytär syntyy. Jotain outoa on muotoutumassa,  haaveet eivät toteudu, vaimo pakenee omaan maailmaansa. Stoner pettyy ja riutuu. Vaikeuksia tulee myös yliopistopiireissä, hän saa kokea monenlaista. Pitkät työpäivät, hankalat kotiolot. Siinä kärsii monta. Yllättäen hän kohtaa nuoren naisopiskelijan. Siitä kehkeytyy skandaali. Iän ja kokemuksen karttuessa asema yliopistossa kohoaa. Viimein hän on yksinäinen pitkäaikainen professori.

Lukukokemus kirpaisee ja huikaisee. Tämän kirjan ääressä ovat tunteet valloillaan. Williamsin tarinankerronta  on koruttoman kaunista, päänsisäinen maailma piirretään esiin selkeästi. Päähenkilö on uskottava, herkkä ja helposti omiin oloihinsa käpertyvä. Hän on pettymys vanhemmilleen, perheelleen ja lopulta työyhteisölleen. Hän seuraa kuitenkin väkevästi unelmiaan, sisäistä hehkua, kihelmöintiä. Hän on jääräpää.

John Williams kirjoittaa tarkasti ja ytimekkäästi. Kuulas kieli sykähdyttää. Romaani on pitkän aikavälin teos.  Siinä aika kuluu, historia vierii eteenpäin, ihmiset  muuttuvat ja vanhenevat. Romaani kuvaa sydämen ja järjen yhteiselämää yhden miehen näkemänä ja kokemana.

Kommentit