Rikostutkijan moniulotteinen dekkari

Jørn Lier Horst: Luolamies. Suom. Outi Menna. Otava 2017.

Skandinaavinen rikoskirjallisuus elää ja voi hyvin edelleen myös kansainvälisesti. Lukuisilta pohjoismaisilta kirjailijoilta on käännetty teoksia kymmenille kielille, mikä ei osoita vain niiden suosiota vaan myös korkean tason. Wallanderin manttelinperijäksi mainittu norjalainen bestselleristi Jørn Lier Horst (s. 1970) on tarttunut uudessa romaanissaan Luolamies pahan olemuksen käsittelyyn ihmisessä.

Stavern on idyllinen pikkukaupunki Norjassa, suorastaan paratiisimainen. Mutta onko käärme luikertanut sinne amerikkalaisen sarjamurhaajan muodossa? Rikostutkija William Wistling on nähnyt yhtä jos toista yli 30-vuotisen rikostutkijan urallaan, mutta nyt hän törmää aivan naapurissa asuneen miehen kuviin, joissa Viggo Hansen on istunut kuolleena tuolissaan neljä kuukautta eikä kukaan naapureista ole ihmetellyt naapurin katoamista. Hänen Line-tyttärensä haluaa kirjoittaa Hansenista jutun toimittajana yksinäisestä miehestä joulunumeroon. Mutta sitten löytyy hakkuuaukealta amerikkalaisen miehen ruumis, joka näyttää olleen kuolleena jo useita kuukausia.

Horst esittelee taitavasti poliisitalon henkilögallerian, joka alkaa tutkia todennäköisin syin murhaa. Horst on taitava henkilökuvaaja, joka avaa lyhyen ytimekkäästi kunkin henkilökuvaa. Lukija tempaistaan keskelle arkea ja keskelle tapahtumien ydintä. Tutkimukset lähtevät vyörymään ja pala palalta rakentuu kuvaa tapahtumien kulusta, mutta samalla jää runsaasti asioita hämärän peittoon. jäljet johtavat amerikkalaiseen sarjamurhaajaan yhä uudestaan ja uudestaan. Niinpä kuvaan tulevat tutkijat myös Yhdysvalloista. Tapahtumista kehkeytyy useiden valtioiden välinen vyyhti, jossa myös Ruotsi astuu kuvaan mukaan.

Horstin kuvaus on realistista, tarkkanäköistä ja uskottavaa. Hakkuuaukealta löydetyn vainajan taskusta löytyneestä esitteestä löydetään sormenjäljet, jotka tunnistetaan vuodesta 1989 FBI:n etsimälle yhdysvaltalaiselle murhaajalle. Lehdistö on pidettävä ajan tasalla, mutta samalla on myös jatkettava kuumeisesti tutkimuksia murhaajan kiinni saamiseksi.

Horst on terävä kirjoittaja, joka pitää lukijan otteessa mutta samalla myös kirjoittaa syvällisesti pahan olemuksesta. Hän luotaa yhteiskunnan tilaa niin Yhdysvalloissa kuin Norjassakin. Siinä Horst asettuu Henning Mankellin jalanjälkiin pohtien rikoksen ja yhteiskunnan tilaa, mutta samalla hän luo psykologisella tasollaan omaäänisen rikoskirjallisuuden perinnettä.

Horstin teos pitää lukijan pihdeissään loppuun saakka ja loppuratkaisu on huolella laadittu. Linen juttukin valmistuu ajallaan, mutta sitä ennen on ehtinyt tapahtua todella paljon. Jännittävä, moniaalle aukeneva dekkari jatkaa upealla tavalla pohjoismaista dekkariperinnettä.

Kommentit