Tuore ja vahva esikoisdekkari

Shari Lapena: Hyvä naapuri. Suom. Oona Nyström. Otava 2017.

Kun puolivuotias vauva katoaa vanhempien juhliessa naapurissa, epäilykset eivät aluksi kohdistu vanhempiin. Siinä puoleensa vetävä alkuasetelma Shari Lapenan esikoisdekkarissa Hyvä naapuri. Kanadassa syntynyt Lapena on toiminut ennen päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymistään asianajajana sekä englannin kielen opettajana.

Anne ja Marco ovat keskiluokkainen perhe. Heidän silmäteränsä on puolivuotias tyttövauva Cora. Marco on yrittäjä, mutta firmalla ei mene hyvin. Äitiyslomalla oleva Anne työskentelee taidealalla, jonka hän kokee kutsumuksekseen. Annen isä on kuollut kauan sitten, mutta isäpuoli on hänelle tärkeä. Erityisen läheinen hän on Alice-äidilleen. Annen vanhemmat ovat rikkaita eivätkä pidä vävypojastaan Marcosta, joka tulee vaatimattomista olosuhteista eikä ole rikas. Heidän inhonsa Marcoa kohtaan tulee esiin joka käänteessä.

Mutta nyt kaikkien elämän tragedia on Coran mystinen katoaminen puoliyön jälkeen. Vanhemmat tuntevat syyllisyyttä, koska he ovat jättäneet pienen lapsensa nukkumaan yksin kotiin, vaikkakin ovat puolen tunnin välein käyneet katsomassa, että kaikki on hyvin. Lisäksi heillä on mukana itkuhälytin ja naapurissa ollaan vain seinän takana.

Poliisit aloittavat tutkinnan ja pian vanhemmat ovatkin pääepäiltyjä. Media on kiinnostunut tapahtumien käänteistä. Rikostutkijat ovat aluksi yötä päivää Annen ja Marcon luona. Välillä heitä viedään myös kuulusteluihin poliisiasemalle. Elämä on muuttunut painajaiseksi. Annen vanhemmat Richard ja Alice joutuvat myös ristituleen. Tutkinta polkee paikallaan. Sieppaajista ei lunnasvaatimuksineen kuulu mitään ja se nivoo entistä syvemmälle vanhemmat Coran katoamiseen mukaan.

Lapena on luonut lähtökohdiltaan erilaisen dekkarin, jossa on vahva psykologinen ote. Lukijalle se tarjoaa oivallista päättelytaitoa, tapahtumien kulun vertailua ja lujaa henkilökuvausta. Dekkareissa helposti henkilökuvaus jää ohueksi tilanteiden ja juonenkäänteiden noustessa keskiöön. Lapena taitaa nämä molemmat. Hän on tekstissään kuin verkon kutoja, joka etenee määrätietoisesti, mutta samalla elävästi kokonaisuuden hyvin halliten.

Teos säilyttää niin jännityksen kuin jännitteenkin aivan loppuun saakka. Ensimmäiseltä sivulta lähtien kiteytyy loppuratkaisu herkullisella tavalla maaliinsa. Eipä siis ihme, että Lapenan esikoisdekkarin oikeudet on heti myyty yli 20 maahan.

Kommentit