Ariadna Donner – Vuoden tekstiilitaiteilija 2024

Paperilehdestä1/2024

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry myönsi tammikuussa Vuoden tekstiilitaiteilija 2024 -palkinnon Ariadna Donnerille Rovaniemen taidemuseon Kuvan kutojat -yhteisnäyttelyn puitteissa kulttuuritalo Korundissa.

Ariadna Donner ja gobeliini ”Seisoin rannalla” 2011. Kuva: Mika Friman

Kuhmon Iivantiirassa asuva, Ateneumista vuonna 1969 valmistunut tekstiilitaiteilija Donner (s.1946) palkittiin pitkäjänteisestä ja omaleimaisesta työstä kuvakudoksia valmistavana taiteilijana. Kuvittajanakin toiminut Donner on tehnyt kuvakudoksia lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Lisäksi hän on osallistunut aktiivisesti alan kansainväliseen näyttely- ja järjestötoimintaan.

Teknisesti vaativan kuvakudoksen kutomisen Donner löysi 1980-luvulla Puolan taiteilijaliiton järjestämällä kurssilla. Tämän erityisosaamisen vähentyessä Donner on osoittanut teoksillaan pitkän kulttuuriperinnön työtavan elinvoimaisuutta ja jatkuvuutta. Monista palkinnoista mainittakoon Oulun läänin taidepalkinto, jonka hän sai vuonna 2007.

Vuoden tekstiilitaiteilija -palkinto on Suomen merkittävin tekstiilitaiteen palkinto. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry nostaa palkinnon perusteluissa esiin erityisesti Donnerin taiteellisen prosessin omaehtoisuuden sekä hänen kutomiensa kuvakudosten tarinallisuuden ja taidokkuuden. Työtapa kunnioittaa ja juhlistaa taiteellisen prosessin vapautta, hitautta ja kiireettömyyttä. Kuvakudoksen kutominen vaatii oman ilmaisun tinkimätöntä seuraamista, mikä monesti tarkoittaa teoksen osien purkamista ja uudelleen luomista yhä uudelleen.

Donnerin mukaan tärkeintä on valmiin työn oikea tuntuma ja sommittelu, värien ja muotojen liike, teoksen hengittäminen ja kerronnallisuus. Työskentelystään hän kertoo: ”Teokset ovat kuin päiväkirjoja. Kudon niihin ajatukseni. Kaikki liittyy kaikkeen, oma arki ja lähipiirin tapahtumat, uutiset ja ympäristö. Alkusysäys uudelle työlle saattaa lähteä uutisesta, kuten New Yorkin kaksoistornien romahduksesta, joka sysäsi liikkeelle ”Pitkä punainen vuosi” -teoksen.”

”Yhtä hyvin valon siivilöityminen ikkunasta tai läheisen ihmisen poismeno voivat panna uuden työn liikkeelle. Luonnostelen töitä hyvin suuntaa antavasti piirtäen ilman väriä, usein vain osan teoksesta kerrallaan. Värit, detaljit ja työn jatkosommittelu tulevat mukaan työn edetessä. Mitä pidempi prosessi, sitä parempi. Tarina ei lopu, jokainen työ on ikään kuin jatkoa edelliselle.”

Palkinnon jako oli osa Rovaniemen taidemuseossa esillä ollutta neljän merkittävimmän suomalaisen kuvakudostaiteilijan näyttelyä Kuvan kutojat – Neljä näkökulmaa moderniin suomalaiseen kuvakudokseen. Taiteilijat ovat Ariadna Donnerin lisäksi Aino Kajaniemi, Inka Kivalo ja Soile Hovila.

Ariadna Donner: ”Kirgisialainen perhonen”, 2019, 100 × 93 cm. Kuva Ilkka Hietala.

Vuokko Isaksson 

on tohtorikoulutettava sekä Suomen pitkäuraisin tilkkutaiteilija.

Kommentit

Kommentit on suljettu.