Tilaa, tilaa, tilaa

Pääkirjoitus3/2016

Suomi on tilava maa. Rovaniemi on tilavan Suomen pinta-alaltaan suurin kaupunki. Kaikesta siitä tilasta ja alasta huolimatta, kun grynderi (tässä tapauksessa Lemminkäinen) haluaa rakentaa Rovaniemelle asuinkerrostalon, hän haluaa rakentaa se juuri sille tontille, jolla tähän asti taiteilijat ja muut ruohonjuuritason toimijat ovat omaehtoisesti pyörittäneet kulttuurikeskusta. Joten kulttuuritalo on pakko purkaa, taiteilijat pakko häätää kadulle.

On häkellyttävä huomata, että suomalainen kuntapolitiikka toimii edelleen näin yksisilmäisesti rakennusyhtiöitten ehdoilla. Ilmeisesti Rovaniemellä uskotaan Joulupukin ja Petteri Punakuonon matkailujumaluuteen niin vahvasti, että kaikki tutkimukset ja raportit kaupunkien omaleimaisuuden ja kulttuuritoiminnan merkityksestä niin matkailun kuin asumisen vetovoimatekijänä halutaan sivuuttaa. Mieluummin laitetaan kaikki markkinointimunat niihin Joulupukinmaan ja feikkilapinkastekoreihin, joilla paremmasta ja aidommasta tietämättömät brittituristit on tähänkin asti saatu houkuteltua päiväretkilleen napapiirille.

Valsan kulttuurikeskuksen päättäjäiskekkerit toukokuun viimeisenä lauantaina osoittivat Oulusta saapuneelle satunnaisellekin vieraalle sen, miten merkittävä paikka on ollut rovaniemeläisten yhteisöllisyyden ja kotiseutuhengen ylläpitäjänä. Kaikenikäiset taiteilijat, punkkarit ja hipsterit iloisesti yhdessä kaikkien niitten kanssa, joita ei voi näin helposti lokeroida. Toivottavasti Rämps ja ÄLÄRM! joskus Oulussakin soittavat.

Ehkä häkellyttävintä Valsan häädössä on se, että Rovaniemen kaupunki ei ole osoittanut toiminnalle vaihtoehtoisia tiloja, vaikka valtaapitävät ovat pyrkineet saamaan purkutuomion voimaan jo vuosien ajan. Näyttely- ja tapahtumatoiminnan lisäksi talossa on kuitenkin työskennellyt noin kolmekymmentä taiteilijaa. Rovaniemi tuntuu viestittävän, että luovien alojen tekijöiden olisi parempi ehkä muuttaa muualle.

Saapa nähdä, miten vahvasti Rovaniemi on mukana hakemassa vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä, kun kisa siitä muutaman vuoden päästä alkaa. Kymmenen vuotta sittenhän Rovaniemi oli loppusuoralla Turun kanssa vuoden 2011 pääkaupungista päätettäessä. Valsan tuhoaminen ei ainakaan pisteitä tuo lisää.

Valsan päättäjäistansseista alkoi tämän päätoimittajan kesäohjelma – kyllä, kesä, Rovaniemellä paukkuivat sunnuntainakin hellerajat. Queenin puistokonsertti Helsingissä, puoluekokous, Pikipop ja yhdet häät, juhannus, Hailuodon Bättre Folk, Ruisrock (Patti Smith), Uleåborg festival of psychedelia, Qstock, Hailuodon Teatterifestivaalin 10-vuotisjuhla, Sotkamon Sapsofest, Oulun juhlaviikot, Muusajuhlat, Oulun Taiteiden Yö, Musiikkivideofestivaalit ja ilmakitara, ja sitten onkin jo syyskuu. Pistokeikat kesänäyttelyihin siihen päälle vielä (autokyytejä Oulusta saa tarjota!).

Yhden viikonlopun juhannuksen lisäksi päätin olla kokonaan festaroimatta, koska kesällä pitää varoa suorittamista. Kun työt on kuitenkin tehtävä siinä sivussa, ja seuraava lehtikin, joka ilmestyy taas Oulun Taiteiden Yössä torstaina 18.8. Nähdään viimeistään silloin, jos ei jossain muualla kesän aikana!

Muistakaa nauttia avoimin mielin. Ottakaa vastaan. Ja rakastakaa toisianne.

PS. Onnittelut Raw View -lehdelle Vuoden Laatulehti -palkinnosta! Photo Raw -nimellä ehti tulla kunniamainintasijoja, vaan nyt osui täyspottiin. Loppusuoralle pääsi Kaltiokin, mutta näin hienon lehden voittaessa ei finalistiksi jääminen jaksa kauan harmittaa.

Kommentit