Raw Flesh

Ajankohtaista4/2021

Oululainen taidekollektiivi Kulttuuribingo esittelee kymmenvuotista toimintaansa juhlanäyttelyllä KATSO. Kaltion kanteen valitsimme näyttelyn taiteilijoista Laura Nevanperän teoksen ”Raw Flesh”.

”Työskentelyssä minulle on tärkeää vapaus kokeilla niin materiaalisesti kuin ajatuksellisesti”, Laura Nevanperä kertoo. ”Olen tehnyt kokeiluja erilaisilla materiaaleilla polyuretaanista slimeen ja keramiikkaan. Teosten filosofinen pohja on painottunut feministiseen ajatteluun.”

”Vaaleanpunainen on tyttöyteen ja söpöyteen assosioitu väri. Olen obsessoitunut siihen. Teoksissani vaaleanpunainen muuttuu söpöstä brutaaliksi, lihalliseksi ja seksuaaliseksi. Pienestä tytöstä kasvaa aikuinen, jota raivostuttavat yhteiskunnan odotukset ja näkemykset hänen kehostaan, sen oikeuksista ja rajoista. ”

Nevanperä (s. 1993) on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta. Hän on opiskellut myös Limingan taidekoulussa sekä taidehistoriaa Turun yliopistossa. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä 2012 Kulttuuribingolla pitänyt taiteilija on käsitellyt taiteessaan muun muassa pornografiaa, nuoruutta ja Pokemon-ilmiötä. Nevanperä työskentelee myös installaation ja runouden parissa sekä tekee musiikkia artistinimellä LAUA RIP.

www.lauranevanpera.com

lauarip.bandcamp.com

Niin galleriaa, keikkapaikkaa kuin työtiloja jäsenilleen ja muille taiteen tekijöille kymmenen toimintavuotensa aikana tarjonnut Kulttuuribingo ry toimi aluksi Oulun Gibraltarilla eli Kansan Tahdon talossa, jonka laajan remontin myötä yhdistys siirtyi ensin kellariin Asemakadulle ja sitten nykyiseen kotiinsa Pikisaareen, entiseen Oulun käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennukseen.

Toiminnan ensimmäiseen vuosikymmeneen katsauksen tekevässä juhlanäyttelyssä on teoksia Bingolla työskennelleiltä taiteilijoilta. Mukana ovat muiden muassa J-P Aalto, Tiina Hannele, JariJohannes (ks. Kaltio 2–3/2018), Antti Kainulainen, Kari Kallioinen, Konsta Koivisto, Laura Nevanperä sekä Sini Silveri. Näyttelyn teoksia yhdistää teemana katse: katse toiseen ihmiseen, katse aikaan ja katse yhteiskuntaan.

Kaltioon ensimmäisen kerran Kulttuuribingosta kirjoittivat Minna Mikkonen ja Heikki Kerätär numerossa 6/2011. Lisätietoa Bingon toiminnasta voi hakea verkkosivulta kulttuuribingo.wordpress.com.

Kulttuuribingon juhlanäyttely KATSO Pikisaaren Kulttuurikiihdyttämö TILAN (Pikisaarentie 13, Oulu) toisen kerroksen näyttelytilassa 7.–30.8. Avoinna ke–pe klo 12–18 ja la–su klo 12–16.

Laura Nevanperä: ”Copious body”, akryyliväri, 20 × 20 cm, 2021.
Laura Nevanperä: ”Strange flowers”, epoksivalu, korkeus 6 cm, 2021.
Laura Nevanperä: ”PUSSYDICK”, Modelling Clay, akryyliväri ja kiiltopigmentti, korkeus 10 cm, 2019. ”U broke my heart and put a nail through it, thanks”, Modelling Clay, rautanaula, akryyliväri ja kiiltopigmentti, 2019.

Kommentit